• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Önálló gasztroenterológiai klinikát adtak át Debrecenben

Egészségpolitika 2022.01.27 Forrás: MTI
Önálló gasztroenterológiai klinikát adtak át Debrecenben

A szakmával kapcsolatos szemléletváltozás, annak fejlődése, valamint megváltozott elvárások indokolták a klinika létrehozását. 

Önállóan működő gasztroenterológiai klinikát adtak át a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában csütörtökön. Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke az átadáskor azt mondta, az országban elsőként kialakított önálló gasztroenterológiai klinika megalapítását az utóbbi évtizedekben a belgyógyászattal mint egységes szakmával kapcsolatos szemléletváltozás, a gasztroenterológia (az emésztőrendszerrel, illetve betegségeivel foglalkozó tudományág), ezen belül a hepatológia (májdiagnosztika) jelentős fejlődése, valamint a megváltozott igények és elvárások indokolták. Így érhető el a legmagasabb szakmai színvonal és a folyamatos fejlődés - jelentette ki, megjegyezve, hogy az egyetemen a gasztroenterológia 2001-től húsz éven át a belgyógyászati klinika részeként, nem önálló tanszékként működött.

Szabó Zoltán hozzátette: az önállósodást az is indokolta, hogy a klinikai központ az elmúlt években az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszere lett. Az elnök köszönetet mondott az átadáson részt vevő Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, hogy szervezetével mindenben támogatta az önálló klinika létrehozását.

Kossa György, az egyetemet működtető Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: a klinikán kiemelt terület a betegellátásban a gasztroenterológia, de eddig nem tudott önálló szervezetként működni. A mostani folyamat is azt bizonyítja, hogy az új egyetemi modellben sokkal gyorsabban születnek meg döntések. Az önálló klinika infrastrukturális és humán hátterével a betegellátás mellett az oktatást és a kutatást is segíti - fűzte hozzá a kuratóriumi elnök.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora az önállósodás jelentőségét méltatva azt mondta, hogy a kiválóan működő kardiológiai klinika után így már a belgyógyászat másik nagy ága, a gasztroenterológia is önálló szervezetben működhet az egyetemen.

Papp Mária professzor, a gasztroenterológiai klinika igazgatója kiemelte: az új klinika egész Hajdú-Bihar megye gasztroenterológiai fekvőbetegellátását kiszolgálja, szakmai profiljuk a felnőtt gasztroenterológia teljes spektrumát felöleli.  A klinika feladata a tápcsatorna, a hasnyálmirigy és az epeutak, valamint a máj különféle megbetegedéseiben szenvedő betegek teljeskörű ellátása - mondta. A klinikájuk az akut és krónikus májbetegségek ellátásában az ország legnagyobb betegforgalmú centruma és két európai referenciacentrum akkreditációjával rendelkezik. A gasztroenterológiai klinika két helyszínen működik a nagyerdei campuson: a sürgősségi és gasztroenterológiai tömbben két szinten kapott helyet az 55 ágyas fekvőbetegosztály, ahol két új endoszkópos labort is kialakítottak. Az épület földszintjén működik a járóbetegrészleg két hepatológia szakrendelővel és a májelasztográfiás vizsgáló laborral. A járóbetegszárnyban alakították ki a gasztroenterológiai triázsambulanciát, amely a sürgősségi klinikáról, illetve sürgős beutalóval érkező betegek azonnali vagy rövid határidővel történő kivizsgálását és ellátását végzi - sorolta a professzor, megjegyezve, hogy két másik szakrendelésük továbbra is a belgyógyászati klinika B épületében működik. A tervek között szerepel a szakambulancia-hálózat bővítése más speciális gasztroenterológiai rendelésekkel - vázolta a klinikaigazgató.

Legolvasottabb cikkeink