• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Önállóan csak max. 5 millió forintról dönthetnek az intézmények

Egészségpolitika 2021.12.01 Forrás: Weborvos Szerző:
Önállóan csak max. 5 millió forintról dönthetnek az intézmények

50 millió forint illetve afölötti kötelezettségvállaláshoz már az egészségügyért felelős miniszter, sőt az Operatív Törzs jóváhagyása kell.

Pontosította a kormány azt a tavalyi rendeletét, amelyben meghatározta, hogy az egyes egészségügyi intézmények milyen jogköröket gyakorolhatnak és mihez kell jóváhagyás az irányító szervektől. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent 652/2021. (XI. 30.) számú kormányrendeletben többek között az alábbiakat fektetik le:

Az egészségügyi intézményeknél

„Nem tartozik a kötelezettségvállalások előzetes jóváhagyásának kötelezettsége alá

a) az  egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény szerinti egészségügyi szolgálati munkaszerződés,

b) az  egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény végrehajtásáról szóló 528/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet 23. § (3) bekezdése szerinti személyes közreműködői szerződés, valamint

c) a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény szerinti, részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzés alapján létrejövő szerződés,

d) az 5 000 000 forint szerződési értéket el nem érő kötelezettségvállalás”

A legutóbbi bekezdés persze azt is jelenti, hogy az 5 millió forint fölötti kötelezettségvállaláshoz minden esetben jóváhagyást kell kérnie az egészségügyi intézménynek. Sőt akkor is, ha 24 hónapot meghaladja, illetve határozatlan időtartamú a kötelezettségvállalás, beleértve azt is, ha a kötelezettségvállalás időtartama a jogviszony módosításával haladja meg a 24 hónapot.

Ugyanebben a rendeletben szintén lefektetik, hogy az egészségügyi intézmény értékhatártól függetlenül előzetes jóváhagyás nélkül jogosult kötelezettséget vállalni a következő tárgykörökben:

„a) jogszabályi kötelezettség alapján megkötendő szerződések;

b) közüzemi szolgáltatási-szerződési kötelezettség tárgyú szerződések;

c) vis maior helyzetben megkötendő szerződések, ha erről az irányító intézmény vezetőjét haladéktalanul értesítette”.

A rendeletben részletesen szabályozzák azt is mi a teendő, ha az egészségügyi intézmény kötelezettségvállalása meghaladja az 5 millió forintot. Ez esetben :

„az egészségügyi intézmény a kötelezettségvállalást megelőzően 10 munkanappal megküldi a dokumentumokat az irányító intézmény vezetőjének. A kötelezettségvállalás előzetes jóváhagyására 10 munkanap áll rendelkezésre, azzal, hogy az irányító intézmény vezetője indokolt esetben a határidőt 5 munkanappal meghosszabbíthatja. Az irányító intézmény vezetője által meghatározott hiánypótlás időtartama a határidőbe nem számít bele. Ha az irányító intézmény vezetője a fenti határidőn belül nem dönt a kötelezettségvállalás előzetes jóváhagyásáról, az egészségügyi intézmény jogosult saját hatáskörben kötelezettséget vállalni.”

A rendelet szerint 50 millió forint illetve afölötti kötelezettségvállaláshoz már az egészségügyért felelős miniszter jóváhagyása kell, akinek 3 napja van dönteni a rendelet szerint. Azonban még ez sem elég, mert amennyiben a miniszter támogatja az 50 millió forintos vagy annál is nagyobb összegű kötelezettségvállalást, akkor a „kérelmet az Operatív Törzs elé kell terjesztenie. Az Operatív Törzs a felterjesztett kérelem támogatásáról a kérelem beérkezését követő 15 napon belül határoz”.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink