• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önkormányzati Egészségügyi Napok Budapesten

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Egészségügy 5 Dimenzióban: Hol tartunk most és milyen változások várhatók az előttünk álló évek során?

Hogyan élték át az átalakulás nehézségeit az egészségügy szerepelői: betegek, orvosok, szakdolgozók, intézményvetetők, szállítók, és maguk az állami, önkormányzati szervek képviselői? Mit tesz a Kormány az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében és mit tehetnek az egészségügy többi szereplői a siker reményében? A hagyományokhoz híven ilyen és ehhez hasonló, aktuális témákat dolgoz fel az "Egészségügy 5 Dimenzióban" konferenciasorozat közelgő rendezvénye 2014. szeptember 2-án, 9 órai kezdettel, Budapesten, a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget, Star Auditóriumában. Újításként az idén „hivatásos opponensek" szerepelnek a konferencián, akik a közönség soraiból feltett kérdéseikkel igyekeznek megvilágítani az érem másik oldalát is.

Ugyancsak újítás, hogy a legjelentősebb szakmai és érdekvédelmi szervezetek delegált képviselőiből létrejött egy „szakmai tanácsadó testület", melynek tagjai szakterületük és az ágazati problémák kiváló ismerői, s akik tanácsaikkal segítik a szervezőbizottság munkáját.

Ízelítő a főbb témakörökből:

■ Milyen kihívások elé állítja a fejlett világ egészségügyét a globális klímaváltozás a nem is olyan távoli jövőben? Változások a betegség struktúrában.
■ Változó szerepfelfogások: az átalakulásban lévő orvos/beteg kommunikáció gyakorlati jelentősége a betegbiztonsággal és terápia hatékonyságával összefüggésben
■ Tudományos tények és a"Való Világ". Egészségügyi dezinformációs dömping a neten. Az öngondoskodás és az egészségtudatos életmód szerepe életünkben.
■ Emberközpontú, szükségletalapú tervezés, avagy gazdasági érdekektől vezérelt egészségpolitika és megvalósításának feltételei?
■ Tartozik és követel. Az elmúlt évek eredményeiről, kifizetetlen adósságairól, kihasználatlan lehetőségeiről és az előttünk álló feladatokról.
■ Miről szól a Nemzeti Agykutatási Program? Fejlemények az onkológiai ellátórendszer korszerűsítése területén.
■ A köz és a magán rendezett együttélése az EU 15 országok egészségügyi rendszereiben. Gyorsítósáv fizetős betegeknek, legálisan, intézményi keretek között, időben elkülönítve.
■ Halasztható-e tovább az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szerepének megerősítése, finanszírozási ösztönző rendszerük újraszabályozása, hatékonyságuk javítása és hogyan?
■ Folytatódik-e a beígért bérfelzárkóztatás az egészségügyben? Várható-e a közeljövőben egészségügyi „életpálya modell"? Megkapják-e járandóságukat a műszaki területek dolgozói?
■ Akik már megjárták a hadak útját. Beszámolók a külföldi munkavállalás tapasztalatairól, a nyugati egészségügyi rendszerek működéséről – hazatért rezidensek tapasztalatai alapján.
■ Szabad orvosválasztás alanyi jogon, fekete listák alapján, vagy rendezett körülmények között, nyilvános tarifarendszer szerint.
■ Melyik úton halad tovább egészségügyi ellátórendszerünk megújítása a közeljövőben? A Semmelweis Terv alapján, vagy „kislépésekkel" a működőképesség fenntartása érdekében?

Programtervezetet és bővebb információt a rendezvény honlapján talál