• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ónodi: a pluszforrások felét bérre fordítanák

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakdolgozóknak is kialakítanak egy ösztöndíjrendszert uniós és költségvetési forrásból.

Sarkos kijelentéseket tett az egészségügyi államtitkár a Figyelő csütörtöki XXXIII. Medicina Konferenciáján. Ónodi-Szűcs Zoltán nyitóbeszédében többek között azt mondta: tagadja, hogy Magyarországon orvoshiány lenne, összehasonlítva több nyugat-európai országgal itthon a lakosságszámra vetített orvosszám nem kevés. Azt azonban elismerte: a szakdolgozókat tekintve valóban gond van, számuk jóval az OECD átlag alatti. Ezért is szeretnének számukra is létrehozni egy, az orvosokéhoz hasonlító ösztöndíjrendszert, amelynek forrását részben a kormány, részben az Unió biztosítaná.

A bértárgyalásokkal kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán  annyit mondott, hogy szeretne nemcsak 2016-ra és 2017-re, hanem 2018-ra, sőt 2019-re is megállapodni. A költségvetésben az egészségügy pluszforrásaként megjelölt 166 milliárdnál talán több is lesz az ágazatra - jegyezte meg, és kérdésre válaszolva ismét elmondta: a növekmény felét szeretnék bérre fordítani, bár tudják, az egész ágazat fejlesztésre vár, és jövőre sem kerülhető meg a konszolidáció. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy csak pénzzel nem lehet nagyobb elégedettséget elérni.

Az államtitkár azt a már többször hangoztatott problémát is felvetette, miszerint Magyarországon az egyes területek között óriásiak az ellátási egyenlőtlenségek, azaz ugyanabból a fekvő-, járóellátásból a beküldött adatok szerint 2,5-5-szörös a különbség például Észak-Nyugat - és Észak-Kelet-Magyarország között. Ebben szerinte az "ösztönző-rendszer a ludas", amely inkább szolgálja az intézmények, mint a lakosság érdekeit. "Az alapfolyamatainkat kell rendbe tenni, hogy tudjuk, mi az igazság és mi a hazugság" - mondta a szakpolitika vezetője. Kérdésre válaszolva hozzátette: Az ösztönzőrendszert, a HBCs és a TVK rendszerét úgy szeretnék átalakítani, hogy sokkal inkább szolgálják a lakosság érdekeit, de azért "az intézmények se haljanak bele".

Szakpolitikai tervei közül az államtitkár kiemelte az egészségügyi ellátás szétválasztását a szociális résztől. Megismételte, hogy azt a 2200-3000 ágyat akarják átcsatornázni a szociális ágazatnak, ami körülbelül 63 milliárdos részt képvisel az egészségügyi kasszában. Ónodi-Szűcs Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy nem elvenni akarnak a szociális ágazattól, sőt, ezzel egy időben szerinte úgy kell azt átalakítani, hogy a jelenleginél több jusson a szociális ellátásra, hiszen a társadalom idősödése miatt az igény erre egyre nagyobb.

Ónodi-Szűcs Zoltán végül kiemelte, hogy az államtitkárság olyan ügyekbe vág bele, amelyekbe mások nem mertek. Bár sokan ezt őrültségnek tartják, ők azért merik ezt megtenni, mert már nincs más út, és a bővülő források is lehetővé teszik ezt.


Jövőre körülbelül plusz 80,6 milliárd lesz bérfedezetre - a konferencia további előadásaiból.