• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Operatív törzs: a járvány tetőzött Magyarországon

Egészségpolitika 2020.12.22 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Operatív törzs: a járvány tetőzött Magyarországon

Az olthatóság elbírálása - akárcsak más vakcinák esetében - az oltóorvos feladata, neki kell mérlegelnie az esetleges egyéni kockázatokat.

Óriási lépésnek nevezte a pandémia kezelésében a koronavírus elleni első vakcina engedélyezését az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília jelezte: az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn Európára, így Magyarországra is kiadta az első oltóanyagra vonatkozó engedélyt. Közölte, az első vakcinaszállítmány a két ünnep között érkezik Magyarországra, ebből várhatóan december 27-étől ötezer egészségügyi dolgozó oltására lesz lehetőség.

Az egyéni védelem a második oltás beadását követő hetedik napon válik teljessé, népegészségügyi szempontból jó eredmény, azaz a pandémia megfékezése a társadalom több mint 60 százalékának beoltásával érhető el - fogalmazott.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy mivel egyszerre 4-5 millió embert egyszerre nem, csak fokozatosan lehet védetté tenni, ezért továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat és "az ünnepeket is kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell eltöltenünk".

Müller Cecília kifejtette: a koronavírus elleni védőoltás érkezésekor vagy már azt megelőzően megérkezik Magyarországra az alkalmazási előírás, ami alapján teljes körű tájékoztatást kapnak az oltásra jelentkezők. Az első oltás beadása után három héttel következik a második adagé, majd ezután egy héttel alakul ki a koronavírus elleni védettség.

Az olthatóság elbírálása - akárcsak más vakcinák esetében - az oltóorvos feladata, neki kell mérlegelnie az esetleges egyéni kockázatokat. A jelenlegi ismeretek szerint alig van ilyen, ezek közé tartozik, hogy ha valaki az oltóanyag bármely alkotórészére allergiás, az nem kaphatja meg a védőoltást - jelezte.

Az egészségügyben dolgozók - ide tartoznak a műszaki személyzet munkatársai és a takarítók is - oltását várhatóan december 27-én kezdik meg. Már több mint 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon is, illetve nagyon sokan küldték vissza postán a regisztrációs lapot, de továbbra is várják a jelentkezéseket, hogy minél nagyobb létszámra lehessen megtervezni a védőoltások beadását - hangsúlyozta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kedvezőnek nevezte, hogy Magyarországon csökken az új koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 1238 új beteget regisztráltak.

Az utóbbi egy-két hét adatai alapján tehát a járvány tetőzött Magyarországon, a fertőzöttek számának csökkenése pedig folyamatos, de a halálos áldozatok száma az elmúlt napon is 180 volt, az egészségügyi rendszer pedig továbbra is magasan terhelt. A kórházban ápoltak száma még nem csökkent hétezer alá, és jelenleg is 522 beteg van lélegeztetőgépen.

Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy számos országban ismét gyorsult a járvány terjedése, ezért Magyarországon is a találkozások minimalizálásával kell ünnepelni a szeretteink, rokonaink, ismerőseink védelme érdekében. Csak egészségesen, tünetmentesen "látogassunk meg" bárkit is! - emelte ki.

Az egészségügyi szakember beszámolt arról, hogy a szakosított szociális intézmények számára - az eddig már több helyen megvalósított megoldásokat is figyelembe véve - kidolgoztak egy ajánlást, hogy miként lehet biztosítani a biztonságos találkozás lehetőségét amellett, hogy változatlanul érvényben van a látogatási és kijárási tilalom. Több lehetőséget is kidolgoztak arra, hogy plexifallal, külön konténer vagy fűthető sátor felállításával miként oldható meg a családtagok közötti találkozás, ezekből minden intézmény a saját lehetőségeinek megfelelően válogathat.

Ha az ünnepek idejére valaki hosszabb időre is távozik az intézményből, a visszatérésekor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mintha újként érkezne. Szükséges tehát tíz napon belül két negatív PCR-teszt ahhoz, hogy visszamehessen valaki az adott intézménybe - közölte Müller Cecília.

Megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó kormányrendelet
Megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón, kedden. Kiss Róbert elmondta, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás. Hozzátette: a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken - a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva - legfeljebb tízen vehetnek részt.

Az alezredes azt kérte mindenkitől, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerülje a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat.

Emlékeztetett, a kormány - éjfélkor életbe lépett döntésével - több európai országhoz hasonlóan megtiltotta a Nagy-Britannia és Észak-Írország területéről érkező repülőjáratok leszállását. A korlátozásra azért van szükség, mert az Egyesült Királyságban a koronavírus új változatának megjelenésével felgyorsult a járvány terjedése. Az intézkedés - a veszélybe került légijármű kivételével - a menetrend szerinti és a nem menetrend szerinti járatokra egyaránt vonatkozik.

Kiss Róbert elmondta, hogy hétfőn 296 ember ellen intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt. A november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 11-étől hatályos kijárási tilalom ellenőrzése óta 15 732 esetben intézkedtek.

Hétfőn 244 emberrel szemben kellett fellépni, amiért nem vagy nem helyesen viselte a maszkot, közülük 236-an a 10 ezresnél népesebb településen szegték meg a maszkviselésre vonatkozó helyi szabályokat, tömegközlekedési eszközön vagy megállóban egy ember, kereskedelmi egységekben heten nem tartották be az előírásokat. A védelmi intézkedések szeptember 21-ei hatályba lépése óta a rendőröknek 15 132 alkalommal kellett fellépniük ilyen szabályszegés miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 650 rendőri intézkedésre volt szükség.

A rendőrök a külföldiek átutazására vonatkozó szabályok megsértése miatt 88 alkalommal, az előírások szeptember 1-jei hatályba lépése óta pedig összesen 8358-szor intézkedtek - tudatta Kiss Róbert.

Elmondta azt is, hogy hétfőn 4467 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 35 624-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 4267-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 14186 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél hétfőn.

(Védőruhába öltözött orvosok és ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. MTI fotók/Balogh Zoltán)