• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Operatív törzs: fokozatosan nő a kórházban ápoltak száma

Egészségpolitika Frissítve 2020.04.27
Operatív törzs: fokozatosan nő a kórházban ápoltak száma

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és sokan már felgyógyultak a betegségből.

Fokozatosan nő a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápoltak száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti. Az idősotthonok és a kórházak leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy megkapta a vérplazma terápiát az első magyar beteg. A veseelégtelenségben szenvedő illető egy háromnapos terápián van túl, állapota "reményt keltő", azonban időre van szükség, hogy kiderüljön: mennyire eredményes a kezelés.

Közölte, több betegnél is terveznek vérplazma terápiát, és keresik, várják azokat, akik átestek a fertőzésen, egészségesnek érzik magukat és felajánlanák vérplazmájukat további kezelés céljából.

Müller Cecília a különböző maszktípusokról elmondta, az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak, ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team. Célja a beavatkozás során a beteg védelme. A speciális - ffp2, ffp3 - maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól. Ezek jól zárnak, szorosan illeszkednek az archoz, így csak a maszkon keresztül történik a levegő beáramlása. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, így ha ezt egy nem egészséges ember viseli, akkor a tőle kiáramlott levegő nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie - hívta fel a figyelmet.

A szakember kitért a házi készítésű, pamut maszkok viselésére is. Mint mondta, oda kell figyelni ezek felvételénél is levételénél egyaránt. Ezen maszkoknak is takarnia kell az orrot, szájat, lehetőleg feküdjön fel szorosan az arcra. Felhelyezésük után hozzájuk nyúlni nem szabad, s a maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni, és érdemes hatvan fok feletti hőmérsékleten kimosni ezeket.

Müller Cecília egyben felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását.

Matyi Marianna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályának osztályvezetője, megyei tisztifőorvos (b), munkatársai (b2, b3) és Kovács Katalin intézményvezető (j) lakókkal beszélgetnek a Bőcsi Idősek Otthonában, ahol ellenőrzést végeztek 2020. április 27-én. MTI/Vajda János

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben.

Szintén kérdés kapcsán elmondta azt is, hogy három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Az eljárás ezeken a helyeken is ugyanaz, mint minden más esetben - tette hozzá, tehát elkezdődött a kontaktkutatás és a szűrés is.

Müller Cecília arra, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőzött meg, azt válaszolta: az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és ez az arány megegyezik a nemzetközivel. Hozzátette: sokan már felgyógyultak a betegségből, és nem jelentkezett mindenkinél tünet.

Hét repülőgéppel érkeznek védőfelszerelések hétfőn

Hét teherszállító repülőgéppel érkeznek hétfőn a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint 17 tonna védőkesztyű, 16 tonna sebész szájmaszk és több tonna egyéb egyéni védőfelszerelés érkezik az országba a nap során.

Közölte: a hétvégén 3631 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt. Szombaton 1905, vasárnap 1726 intézkedésre volt szükség, a két nap során 1760 figyelmeztetést, 1069 helyszíni bírságot róttak ki és 802 szabálysértési feljelentést tettek.

A hétvégén 1476 hatósági házi karantént rendeltek el, az érvényben levő korlátozó intézkedések száma 9829. A hatósági házi karanténban levőket folyamatosan ellenőrzik, ezen a hétvégén 41 szabályszegés miatt kellett szankciót alkalmazniuk a rendőröknek. A rendőrség március 12-től ellenőrzi a hatósági házi karanténban levőket, eddig összesen 1286 esetben kellett intézkedniük a szabályokat be nem tartókkal szemben - tette hozzá.

A járvánnyal összefüggésben 281 büntetőeljárás indult, ebből 74 rémhírterjesztés, 25 közveszéllyel fenyegetés, 86 csalás és 16 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 50 gyanúsítottat hallgattak ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: eredményes volt, hogy ingyenessé tették április 6-tól parkolást. Felidézte: a kormányrendelettel a cél az volt, hogy a tömegközlekedésben csökkentsék a zsúfoltságot. Értékelésük szerint ez megtörtént, mivel sokan a saját autójukat használják inkább a közlekedésre - mondta, hozzátéve, hogy a tömegközlekedésben a kevesebb utas a távolságtartás szabályát is jobban be tudja tartani. Kijelenthetjük, hogy mivel a járvány megbetegedési görbéje a korábbi becslésekhez képest laposabb, mint ahogy azt korábban várták, más intézkedésekkel együtt a díjmentes parkolás is eredményt hozott - mondta.

Április 27-től csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak. MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó: folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból

A Kína és Magyarország közötti légihíd jól működik, folyamatos a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges áruk szállítása kínai nagyvárosokból - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben. Tájékoztatása szerint az elmúlt héten 20 repülővel és - más európai repterekről - 5 kamionnal érkezett kínai áru a védekezéshez Budapestre.

Egy hét alatt 9 820 600 maszkot szállítottak Magyarországra, a járvány kitörése óta összesen 86 247 290-et. Ezen felül még 62 500 150 maszkra van szerződéses állomány - közölte a miniszter, hozzátéve: a múlt héten 215 lélegeztetőgépet is importált Magyarország, és megkezdődött a készülékek működéséhez szükséges eszközök beszállítása is, így például jött 900 betegőrző-monitor és 120 központi monitor.

Védőfelszerelésekből - izolációs köpenyekből, sapkákból, kesztyűkből, arcvédőkből - 20 096 845 termék érkezett az eltelt egy hétben, így eddig összesen 51 498 105, és még van szerződéses állomány 8 086 991 darabra.

A tesztek alkalmazása továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai szerint történik - mondta a tárcavezető, jelezve, hogy egy hét alatt 1 010 112 tesztet importált Magyarország, és még van szerződés 1 994 137-re.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában újabb 400 ezer favipiravir nevű gyógyszer beszerzésére kötöttek szerződést.

Ismertette továbbá, hogy a múlt héten Magyarország adományként 110 ezer maszkot kapott, és a Szentszék kérésére 50 ezer maszkot szállított a Vatikánba az idős papok megvédésére, valamint a Pápai Német-Magyar Kollégiumban szolgálatot teljesítőknek.

Megjegyezte, a világjárvány után el kell majd gondolkodni azon, hogy egy állam erejéhez hozzájárul egy saját légi teherszállítási kapacitás kidolgozása.

A járvány után több következtetést is le kell majd vonni, de az a tanulság már most látható, hogy nem biztos, hogy helyes, ha "egy stratégiai ágazatban egy komplett kontinens ki van szolgáltatva egy külső tényezőnek" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a nemzetközi politikai életben arról szólnak a hírek, egyes országok milyen módon lazítanak a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken. Az erről szóló vita még hosszan fog tartani, az azonban biztos, hogy minél szigorúbbak a korlátozások, annál lassabban terjed a vírus - mondta.

Megérkezett az idei első közvetlen kínai konténervonat Budapestre

Megérkezett Kínából az idei első, közvetlenül Magyarországra indított, azaz Záhonyon keresztül közlekedő konténervonat a budapesti Rail Cargo Terminal - BILK-re 2020. április 27-én. A 40 vasúti kocsiból álló szerelvény Jinan városából hozott többek között egészségügyi védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket, tisztítókendőket és más eszközöket.

A Rail Cargo Operator - Hungaria kezelésében közlekedő vonat a szárazföldi Selyemúton több mint 10 ezer kilométert tett meg. Útja során számos alkalommal váltott mozdonyt és mozdonyvezetőket, a konténereket a vasúthálózatok különböző nyomtávszélessége miatt többször át kellett rakni. Az első szerelvény után már a következő hasonló összetételű vonat is elindult Budapestre.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára örömmel nyugtázta, hogy a több hete üzemelő légihíd mellett szárazföldön is helyreállt az összeköttetés Kína és Magyarország között. Az egyre élénkülő forgalomban a vasút a tengeri fuvarozásnál gyorsabb árutovábbítást tesz lehetővé környezetkímélő módon.

Legolvasottabb cikkeink