• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Operatív törzs: lassú emelkedés kezdődött el a járványadatokban

Egészségpolitika 2021.02.11 Forrás: MTI
Operatív törzs: lassú emelkedés kezdődött el a járványadatokban

Csütörtökön két gyártótól is érkezett oltóanyag-szállítmány; a Modernáéból 21 600 adag, az AstraZenaca vakcinájából pedig 45 600 adag.

Megtorpant a koronavírus-járvány második hullámának lefelé tartó szakasza, egyes járványügyi adatokban ismét lassú emelkedés kezdődött el - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, miként Európa több országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása.

Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, további növekedés várható - mondta.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában folyamatosan vizsgálják a mintákat, de a brazil és a dél-afrikai vírusmutánst még nem fedezték fel.

A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás - mondta a tisztifőorvos, hangsúlyozva, továbbra is nagyon fontos a védekezés és az, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés átadásának lehetőségét.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az eddig beoltottaknál csak enyhe reakciókat tapasztaltak: bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, enyhe izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek velejárói az oltásnak, annak a folyamatnak, hogy a szervezet reagál az oltóanyagra - mondta.

Jelezte: csütörtökön két gyártótól is érkezett oltóanyag-szállítmány; a Modernáéból 21 600 adag, az AstraZenaca vakcinájából pedig 45 600 adag.

Jelenleg négyféle oltóanyaggal oltanak, hiszen a Pfizer és a Moderna készítménye után elkezdődik az orosz Szputnyik- és az oxfordi AstraZeneca-védőoltások beadása is. Megjegyezte, utóbbi gyártó vakcináját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja ugyan 60 év felett is, de Magyarország - a maximális biztonságot figyelembe véve - csak 60 év alattiakat olt ezzel.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, bízik abban, hogy a folyamatosan érkező oltóanyag-szállítmányok révén növelni tudják a háziorvosok által beadható mennyiségeket is.

Elmondta, a Szputnyik-vakcinával a fővárosban kezdődik meg az oltás, 560 háziorvost kértek meg arra, hogy válasszanak ki öt embert, akiket az oltópontokra küldenek. Négy oltóponton kapható meg az orosz oltás: a Dél-pesti Centrumkórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház), a Szent Imre és a Szent János kórházban.

Müller Cecília kiemelte: a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu weboldalon több tájékoztató anyag olvasható az oltásokkal kapcsolatban, és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is minden korosztály megtalálja a választ.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hideg időben célszerű több - eldobható - maszkot magunknál tartani, mert a kilélegzett levegő ráfagy a maszkra, az átázott maszk pedig nem véd megfelelően.

130 ember ellen intézkedtek maszkviselés elmulasztása miatt szerdán
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 ember ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: 84-en szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22-t figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 28-at feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, üzletekben, bevásárlóközpontokban 37 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 428-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

(A képen egy féri az első adagját kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészében lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én. MTI/Rosta Tibor)

Legolvasottabb cikkeink