• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Óriási eredmény a robotsebészet elindítása hazánkban

Egészségpolitika 2023.02.24 Forrás: MTI
Óriási eredmény a robotsebészet elindítása hazánkban

BM-helyettes államtitkár: a kormány elkötelezett a korszerű technológiák bevezetése mellett az egészségügyben.

Az egészségügyi vezetés elkötelezett a korszerű technológiák bevezetése, fejlesztése és az ezzel kapcsolatos képzések mellett - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.  A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által rendezett, Minimál invazív eljárások az urológiában XIII. című nemzetközi továbbképzés és konferencián Tóth László kiemelte: fontos időszakhoz érkezett az intézmény azzal, hogy közkórházként elsőként végez robotasszisztált beavatkozásokat az urológia területén.

A robotsebészet elindítása Magyarországon óriási eredmény az ágazatnak, hiszen ezzel felzárkózhat a világ élvonalához, és "példát tudunk mutatni valamennyi kórháznak, hogy merre van az az irány, amerre haladni kell" - tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a koronavírus-járvány két éve visszavetette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket, azonban mostanra lehetőség nyílik arra, hogy a régóta tervezett fejlesztéseket megvalósítsák. Fontosnak nevezte a robotvezérelt beavatkozások maximális kihasználását, a betegutak kidolgozottságát és ezen ellátások finanszírozását.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a konferenciáról szólva azt mondta: a bő évtizede elindított szakmai esemény mára Közép-Kelet-Európa egyik legnívósabb, gyakorlatorientált urológiai rendezvénye, évről évre neves külföldi szakemberek fogadják el a meghívást. A modern technológiának köszönhetően a kurzus műtétei követhetők online formában is, a háromnapos rendezvényen a szakmai előadásokon kívül az urológiai ellátás műtéti megoldásait, laparoszkópos és robotsebészeti eljárásokat is bemutatnak a kórházban üzemelő daVinci robot segítségével - ismertette.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese nagy dolognak nevezte a robotsebészet magyarországi bevezetését, és mint mondta, a NEAK azon fog dolgozni, hogy mindenki, akit robottal lehet operálni, finanszírozottan jusson hozzá az ellátáshoz.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a robotsebészet nem csak anyagi befektetés, de a szakmától, a szakemberektől is nagy idő- és energiaráfordítást igényel. Megerősítette, hogy a kormány és az ágazatvezetés maximálisan támogatja a modern, korszerű, a betegek érdekeit szolgáló fejlesztéseket. Fontosnak nevezte a kórház, az Országos Onkológiai Intézet és a klinikai központok együttműködését, hogy az egyes helyeken felhalmozott tudás ne csak izoláltan, hanem összeadódva jelenjen meg az ellátásban.

A robotsebészet bevezetése, a legmodernebb technológia magyarországi elérhetősége egyfajta ösztönzést is nyújthat a szakorvosoknak - tette hozzá Szondi Zita, aki bízik abban, hogy egyre többen érdeklődnek majd e technológia iránt az urológia és az onkosebészet szakterületen.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház zászlóshajója az urológiai és urológiai daganatsebészeti ellátásnak. Mint mondta, büszkék arra, hogy az OOI és a Jahn Ferenc Kórház közös konzorciumban indíthatta el a robotsebészeti beavatkozásokat Magyarországon, egy-egy robot telepítésével. Kitért arra, hogy a két intézményben az első "tanuló évben" 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre, ami sikeresnek mondható egy induló programnál. Céljuk, hogy a programot tovább fejlesszék és még több beteget operálhassanak ezzel a technológiával.

Szántó Árpád, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a robotsebészet "ellopta a show-t" a minimál invazív ellátások elől, és örömét fejezte ki, hogy robotsebészeti beavatkozásokat már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is végeznek. Pécsen már működik egy robot, és tudomása szerint kiírták a Debreceni Egyetem ez irányú közbeszerzését. Az urológia rövid idő alatt nagy sebességre kapcsolt - értékelt, és úgy vélte, az, hogy a közelmúltban emelkedett az urológiai ellátások finanszírozása, "talán kizökkenti a vidéki urológiai ellátást álmos helyzetéből".

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy korábban a minimál invazív eljárásokban a kórház nem járt az élen, de az utóbbi tíz évben komoly fejlődésen ment át az intézmény és a szakma. Fontosnak nevezte az ilyen, és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai. A robotsebészeti eljárások magyarországi bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: "későn kezdtük, de a fejlődés és az első év kiemelkedő volt Közép-Kelet-Európában". Tenke Péter szintén úgy vélte, azzal, hogy Magyarországon is elérhetők a robotsebészeti eljárások, az orvostanhallgatók számára is vonzóbb lesz az urológiai szakterület, ezen belül is a konzolsebészet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink