• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Országgyűlés: "maximalizálják a magán-diagnosztika árait"

Egészségpolitika 2023.05.31 Forrás: MTI
Országgyűlés:

A demenciával küzdők segítése, a magánegészségügyi diagnosztika ármaximalizálása is szóba került az Országgyűlés keddi ülésén.

A demenciával küzdők segítése, magánegészségügyi ármaximalizálás, az egészségügyi béremelés is szóba került az Országgyűlés keddi ülésén.

Hiszékeny Dezső (MSZP) kifejtette: a demencia, vagyis a szellemi leépülés a személyiség megváltozását és az önellátás képességének fokozatos elvesztését jelenti, egyszerre társadalmi, egészségügyi és szociális probléma, de sem az egészégügyi, sem a szociális rendszer sem képes ellátni e sérülékeny csoport igényeit. A demenciával küzdők nagy része saját otthonában él, és szerettei gondozzák - mutatott rá. Intézkedéseket igényelne a probléma, mert nincs felkészülve erre az ellátórendszer - jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: valóban egyre több család szembesül ezzel a problémával, ez egy világtendencia. Magyarország korszerű agykutatási programot indított, sok megelőző intézkedést hoztak, egészségfejlesztési irodák hálózatát hozták létre, továbbá fejlesztették a szakellátást - sorolta.

Kanász-Nagy Máté (LMP) a magánegészségügyi ármaximum bevezetését javasolta a diagnosztikai vizsgálatokra, mondván, hogy csökkenteni kell a várólistákat és gátat kell szabni az elszabaduló áraknak.

Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: a kormány a béremeléseket fogja folytatni, mert ez a jó út, nem pedig a magánegészségügy, amit a baloldal javasol.

A magyar munkavállalók bérrendezéséről szóló vitában Bánki Erik (Fidesz) többek között közölte: a kabinet 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb béremelést, az orvosok bére 43 százalékkal emelkedett két év alatt - ismertette. Emellett az egész közszférában átfogó béremelési programot indítottak.

A vitában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára többek között azt mondta: Jövőre egészségügyre 3225 milliárdot tervez fordítani a kabinet, ami 424 milliárddal magasabb az ideinél és 2027 milliárddal több, mint a 2010-es összeg.

Rétvári Bence példákat hozott a béremelésekre, hangsúlyozva: jelentősen többet keresnek az orvosok, mint 2010 előtt, ahogy az ápolók is. A baloldal ugyanakkor 16 ezer egészségügyi dolgozót bocsátott fel, és csökkentette a bérüket - mondta. 

Legolvasottabb cikkeink