• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Orvosegyetemi szakszervezetek: Nincs itt az ideje az örömnek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az EDDSZ elnökének kijelentései sértik az egészségügyi szakdolgozókat és a gazdasági-műszaki kollégákat is.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) megdöbbenéssel hallgatta Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnökének múlt heti, politikai felhangokkal teli interjúját! Az interjú, amellett, hogy tele van rosszindulatú csúsztatással, hangneme még az egészségügyi szakdolgozókat és az egészségügyben dolgozó gazdasági-műszaki kollégákat is sérti! - írja közleményében a szövetség.

Az elnök asszony utalt a fanyalgókra, köztük azokra, akik közpénzt kaptak az ágazati kollektív szerződés kidolgozására. Az OSZSZ valóban nyert TÁMOP támogatást, "Az OSZSZ érdekképviseleti tevékenységét és az egészségügyi ágazati kollektív szerződéskötést előkészítő pályázatra".

Mint írják: a projekt keretében az OSZSZ több szakértő közreműködésével konferenciát és szemináriumokat tartott. Ezeknek a konklúziója az volt (ami még jelenleg is fenn áll), hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a közszférában ágazati kollektív szerződés megkötését!

A pályázat minden fillérjével el tudunk számolni és el is számoltunk úgy, hogy az irányító hatóság el is fogadta a beszámolónkat és lezárta a pályázatot - áll a közleményben. A projekt megvalósítás közben is nyilvános volt, vállalásainkat teljesítettük - teszik hozzá.

Az OSZSZ véleménye szerint az államtitkárság csak azután ült le az ágazat képviselőivel tárgyalni, miután elindult a fekete ruhás nővérek tiltakozó akciója, ami a 2015. május 12-i demonstrációba torkollott. Az Őszintén az Egészségügyről akciószövetség (aminek létrejötte és működése a fent említett TÁMOP projektnek is köszönhető) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demonstrációján több tízezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó követelte a bérek rendezését!

Aki ezen a demonstráción részt vett, az bizonyára sosem felejti el, hogy az ún. reprezentatív szakszervezet elnökét kifütyülte a tömeg, és nem engedte meg, hogy elmondja beszédét! (Az erről készült videó jelenleg is megtalálható a legnagyobb videó megosztón.) - emlékeztet a szövetség.

Az akkori egészségügyi szakállamtitkár, Zombor Gábor valóban meghívta az akciószövetség tagjait is a tárgyalásokra, de egy dolog biztosnak tűnt: pénzről nem tudunk beszélni. Ezért az akciószövetség úgy vélte, hogy nincs értelme pénz nélkül beszélni a magyar egészségügy jövőjéről - áll a közleményben.