• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvoshiány: hazajönni nem egyszerű

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nyilvántartás híján késik az egészségügyiek hazatelepülését segítő jogszabály módosítása.

Bár tavasz végére ígérték, ám még mindig nem készült el a külföldi egészségügyi dolgozók visszatérésének elősegítése érdekében az orvosok és szakdolgozók továbbképzéséről szóló jogszabály módosítása – amely március óta folyik. A késés okát az egészségügyi szakállamtitkárság azzal indokolta, hogy a szakdolgozók esetében jelentős módosítások történtek a továbbképzés rendszerében, s ezek a szakmai tartalom kialakítását, valamint a jogszabály-módosítás előkészítési folyamatát meghosszabbították. Az orvosok esetében ugyanakkor jelentős változások nem következtek be.

A jogszabályok közigazgatási egyeztetése jelenleg lezárult (a két jogszabályi módosítás az azonos tárgyra tekintettel párhuzamosan folyik). A szakdolgozói továbbképzések esetében is szükséges megteremteni az orvosokhoz és gyógyszerészekhez hasonló nyilvántartási rendszert. Ennek az informatikai, pénzügyi, megvalósítási feltételeiről egyeztet jelenleg az ágazat, mindez befolyásolja a jogszabály hatályba lépését.

Bár tömeges hazatelepülés nem várható, ám egy világosabb, egyszerűbb jogszabály javíthat az egyre rosszabb humánerőforrás helyzeten. A jogszabály módosítása eredményeként ugyanis a korábbiakhoz képest fokozottabb mértékben ismernék el a külföldi tevékenységet.

Például, ha a külföldi országban elméleti és gyakorlati továbbképzési kötelezettség is van és az egészségügyi dolgozó mindkettőt teljesítette, ezt úgy ismernék el, mintha ezeket Magyarországon, a hazai továbbképzési kötelezettség keretében teljesítette volna.

Amennyiben a külföldi országban nincs elméleti továbbképzés, a gyakorlati tevékenység igazolásával, valamint a kötelező elméleti továbbképzés hazai elvégzésével a továbbképzési időszak elfogadottá válna. Ennek eredményeként a külföldön dolgozó egészségügyi szakember hazatérése után könnyebben vissza tudna kapcsolódni az ellátórendszerbe, a szükséges továbbképzési pontjainak megszerzéséig nem kellene felügyelet mellett egészségügyi tevékenységet végeznie.

Mint emlékezetes, az akadályozó jogszabályi környezetre, a végtelen bürokráciára egy Svédországban dolgozó, fiatal magyar radiológus házaspár hazatelepülési kálváriája világított rá ez év február elején. Ma még fél évig is eltart a hatósági engedélyek megszerzése, ráadásul a szabályok ellentmondásosak, és nem megfelelően vagy egyáltalán nem ismerik el például a Nyugat-Európában végzett szakmai továbbképzéseket.