• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Összeadják tudásuk legjavát a praxisok

Lapszemle 2019.02.12 Forrás: szon.hu
Összeadják tudásuk legjavát a praxisok

A pályázat kiírása rugalmas, számos projekttípussal lehet próbálkozni, a kivitelezhető ötleteket február 28-ig gyűjtik össze.

Várakozással és érdeklődéssel tekintenek az orvosok a legújabb – az egészségügyi alapellátás minőségét javító – országos program, az úgynevezett praxisközösségek létrehozása elé - írta a szon.hu.

– Az 5,8 milliárd forintos állami kerettel meghirdetett pályázat megmozgatta a háziorvosokat megyénkben is, elkezdtek szerveződni a konzorciumok, s itt a lehetőség, hogy az egészségügyi szakemberek szorosabbra fűzzék a szálat: a tömörülésben együtt határozzák meg azokat a célokat, amelyeket el szeretnének érni a prevencióban – mondta el dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

– Eszközök beszerzésére, betegoktatásra, de ami a leglényegesebb, hogy teamek­ben dolgozhatunk. Úgy gondolom, hogy minden háziorvosban él a vágy, hogy kicsit többet nyújtson betegeinek, mint amennyit most a szűkre szabott rendelési időben lehet, s a közösségekben valami „pluszt adhatunk” – fogalmazta meg a doktor, s hozzátette, hogy a prevencióban az egészségfejlesztési irodák múlt évben szerzett tapasztalatait is fel fogják használni.

– A projektben fizikai értelemben nem kell feltétlenül „összeköltöznie a praxisoknak”, a „háromgenerációs” ellátásban továbbra is a fókuszban maradna a betegségek megelőzése, hiszen az alapellátás az emberek egész életét végigkíséri, ezért fontos, hogy ott ismerjék fel és kezeljék a lehető legkorábban a betegségeket – emelte ki dr. Soós Zoltán.

– Alulról kell építkezni: s ha az egészségtudatosság csíráját gyerekkorban elültetjük, remélhetőleg egy egészségesebb generáció nevelkedik fel. A gyerekorvoslásnak nem csak a gyógyítás a célja, a prevenciós szemléletű hozzáállás ugyanolyan fontos. A praxisközösségeket támogató pályázatban markánsabban és átgondoltabban tudunk foglalkozni a népegészségügyi megbetegedéseket okozó problémák előfordulásának (elhízás, cukorbetegség, kardiovaszkuláris megbetegedések) csökkentésével – mondta el a lapnak dr. Kántor Irén. – Mi, gyerekorvosok úgy véljük: hatékonyabb lenne, ha létrejöhetnének kizárólag a gyerekorvosokat tömörítő konzorciumok is, mert időben, betegségspektrumban jobban össze tudnánk hangolni a munkánkat, de alkalmazkodunk a kiíráshoz, és társulunk a felnőtt háziorvosokhoz – jegyezte meg a doktornő.

Legolvasottabb cikkeink