• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

OSZ: az árfolyamromlás lehetetlen helyzetbe hozza a gyse ellátást

Egészségpolitika 2020.04.09 Forrás: Weborvos
OSZ: az árfolyamromlás lehetetlen helyzetbe hozza a gyse ellátást

A szövetség arra kéri a Kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket a probléma orvoslása és a helyzet betegek számára megnyugtató rendezése érdekében.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a forint vezető devizákkal szembeni árfolyamromlása miatt fenyegető közelségbe került a magyarországi támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás ellehetetlenülése. Az OSZ arra kéri a Kormányt, hogy tegyen azonnali intézkedéseket a probléma orvoslása és a helyzet betegek számára megnyugtató rendezése érdekében, írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a szövetség. 

Magyarországon több mint egymillió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre, és nagy részük egyszerre többféle kénytelen használni. Az érintettek többsége nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. Számukra különösen fontos, hogy hozzájussanak az életvitelüket segítő illetve a rehabilitációs eszközeikhez.

A jellemzően importra épülő hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás hatósági áron történik. Az eszközök nagy részét 17 éve ugyanazon a hatósági áron kénytelenek forgalmazni az ellátást biztosító, jellemzően magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

Az ez idő alatt történt költségnövekedés és a forint vezető devizákkal szembeni árfolyamának drasztikus gyengülése – különösen az idei évben megvalósult több mint 10 százalékos árfolyamromlás – miatt, a segédeszközök nagy részének importja és gyártása veszteségessé vált. Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel az árfolyamromlás miatt ma már drágábban lehet csak beszerezni illetve előállítani az eszközöket, mint amennyit a nemzeti egészségbiztosító és a beteg összesen fizet értük, mutatnak rá a gondokra közleményükben. 

A koronavírus-járvány amúgy is súlyos kihívások elé állítja a segédeszközre szorulókat a koruk miatt, ezt most tetézheti, hogy közülük sokan nem juthatnak hozzá a számukra életbevágóan fontos eszközökhöz, például kötszerekhez, sztómazsákokhoz (széklettartály) vagy a cukorbetegek a tesztcsíkokhoz. 

A gyse-ellátás szakmai szervezetei az elmúlt hetekben mind a betegellátás, mind az ellátást végző cégek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg és nyújtottak be az Operatív Törzsnek valamint az illetékes kormányzati szerveknek – legutóbb március 27-én és április 3-án –, azonnali beavatkozást kérve.

A szövetség álláspontja szerint az április 7-én bejelentett gazdasági intézkedések sürgős kiegészítésére van szükség a gyógyászati segédeszköz ágazatban alkalmazott hatósági árak korrigálásával.

A szövetség megérti a jelen helyzet súlyosságát és bonyolultságát, elismeri az eddig meghozott gazdaságvédelmi rendelkezéseket, és  arra kéri a Kormányt, hogy az OSZ javaslatainak felhasználásával tegyen azonnali intézkedéseket a közel egymillió beteg ellátásának biztosítása és a rászorulókat ellátó mintegy 400 vállalkozás életben tartása érdekében.

Legolvasottabb cikkeink