• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Öt területen vár változást a gyógyszerészi szövetség

Egészségpolitika 2024.01.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Öt területen vár változást a gyógyszerészi szövetség

A HGYSZ szerint 700 ezer ember élhet olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül patika.

Nem állt meg a gyógyszertárak csökkenése, tavaly év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Miután új patikák is létesültek (például a főváros), így magasabb a megszűntek száma, mutatott rá a kedden rendezett sajtóbeszélgetésen dr. Zlinszky János. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) elnöke tendenciaként azt is jelezte, hogy több településen fiókpatika vette át a bezárt közforgalmú patika helyét. A HGYSZ becslése szerint 700 ezer ember élhet olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül valamilyen patika. Bár az évi egyszázalékos csökkenés miatt nincs veszélyben a gyógyszerellátás biztosítása, ám hosszú távon oda kell figyelni a negatív tendenciára.

 

A gyógyszertámogatások tavaly is túllépték az előirányzatot: 472 milliárd forint helyett 503 milliárd forintra kellett kiegészíteni a kasszát, ám érdekes módon az idei keretet mégis alacsonyabban, 500 milliárd forintra tervezték, tehát borítékolható, hogy idén sem lesz elég a tervezett forrás.

A dobozszámokat tekintve a vényköteles, támogatott szerek esetében stagnálást, míg a vény nélkül kapható (OTC) és az egyéb termékeknél jelentős visszaesést tapasztaltak. A dobozszám azonban megtévesztő lehet, ugyanis az OTC készítmények aránya némileg nőtt a forgalmi adatok szerint, s a patikákban azt tapasztalták, hogy a betegek törekednek a gazdaságos vásárlásra, ezért inkább a nagyobb kiszerelésű termékeket választják.

A patikák forgalma tavaly meghaladta az 1000 milliárd forintot, a növekedés 2022-höz képest 11,6 százalékos volt. A növekedést részben a kórházi forgalomból átsorolt, nagyértékű készítmények generálták 28 milliárd forinttal. Enélkül az emelkedés csak 9 százalék körüli: az inflációhoz mérve alacsony, s a gyógyszertárak működéséhez szükséges források előteremtésében okozhat nehézséget. Mint elhangzott, rezsitámogatást csak a kisforgalmú patikák kaphatnak, így az csak csepp a tengerben még számukra is, hiszen 9000 forintról van szó. A forgalomemelkedés sem tudja ellensúlyozni azt, hogy csökkent a nettó támogatott árrésük – az árréstömeg egyébként tíz éve változatlan a támogatott szerek után.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége öt területen vár változást 2024-ben:

1. A gyógyszertárak számára fontos, hogy megoldódjon a negatív árréssel forgalmazott gyógyászati segédeszközök (GYSE termékek) árképzésének problematikája. Vannak olyan GYSE termékek (például a felnőttpelenkák), amelyek forgalmazása veszteséget okoz a patikáknak. Egy, a tavalyi év végén elfogadott törvénymódosítás alapján az egészségügyért felelős miniszter határozza majd meg, hogy bizonyos GYSE termékek mekkora árréssel lesznek forgalmazhatóak – ám erről egyelőre nincs több információja a szövetségnek.

2. Egy tavalyi törvénymódosítás alapján szigorítás várható az étrendkiegészítők forgalmazásában, amit a HGYSZ betegbiztonsági, szakmai és működtetési szempontból is pozitívan értékel. Ebben az esetben is az egészségügyért felelős miniszter rendelete lesz az irányadó – ám ez még nem jelent meg.

3. Az online gyógyszerforgalmazást 2022 óta szigorúan korlátozzák. A legtöbb gyógyszertár felhagyott az online gyógyszerforgalmazással, vagy személyes átvétellel folytatja, s csak néhány patika végez házhozszállítást az előírt szakszemélyzettel. Ugyanakkor nagy szükség van a megfelelő szabályozásra, amely követi a beteg- és vásárlói igényeket, a technikai fejlődést és figyelembe veszi a betegbiztonsági szempontokat is. Online már nem lehet OTC termékeket rendelni, miközben ez a korábbi netes forgalom felét tette ki. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy előbb-utóbb megjelennek nálunk is a külföldi gyógyszerwebshopok, amelyek a vásárlói igényekre képesek reagálni, miközben a hazai patikák hoppon maradnak.

4. A gyógyszertári ügyelet régóta megoldandó probléma, továbbra is jelentős terhet ró az ügyeletes gyógyszertárakra. Az háziorvosi ügyeleti rendszer átszervezése további kérdéseket vet fel a gyógyszertári ügyelet jelenlegi működésével kapcsolatban. Érdemes összehangolni a két rendszert, és optimalizálni a gyógyszertári ügyeletet ennek megfelelően. Mint elhangzott, egyre nehezebb ügyeletes gyógyszerészt találni, s ráadásul nehezen teljesíthető aránytalanságokat tartalmaz a gyógyszertári ügyeletről szóló jogszabály, amely előírja hány szakgyógyszerésznek és hány szakasszisztensnek kell részt vennie az ügyeleti munkában.

5. A kistelepülések gyógyszerellátását erősítani kell a fiókgyógyszertárak működési feltételeinek módosításával. Ennek érdekében már korábban javasolták, hogy kizárólag fiókgyógyszertárban szakasszisztens is expediálhasson gyógyszerészi jelenlét nélkül, de szükség esetén a telefarmácia használatával biztosítsák a folyamatos kapcsolatot a gyógyszerésszel. A Gyftv. módosítása 2023 végén elhárított egy akadályt a rendelet bevezetése elől, amely azt is megengedné, hogy a helyettesítő gyógyszert (amelyet a gyógyszerhatóság állapít meg, s amelyről a lista mindig ott van a patikus előtt a számítógépen) a szakasszisztens is kiadhassa.

Legolvasottabb cikkeink