• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Patika van, de hiányzik a gyógyszerész Nógrád megyéből

Lapszemle 2021.02.19 Forrás: nool.hu
Patika van, de hiányzik a gyógyszerész Nógrád megyéből

Mindenképpen szükség van még gyógyszerészekre és asszisztensi segítségre, a legtöbb gyógyszertárra ráférne több szakavatott dolgozó.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) hivatalos adatai szerint 32 közforgalmú patika működik a megyében, ám egy salgótarjáni ezek közül már nem üzemel, míg egy vidéki – a vezető gyógyszerész nyugdíjba vonulása miatt – beszünteti évtizedekre visszatekintő szolgálatát. Az utóbbi két évben öt fiókgyógyszertár is bezárni kényszerült Nógrádban, amely a patikák arányának 15 százalékát jelenti - írta a nool.hu.

Dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) Nógrád Megyei Szervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta: az egy lakosra jutó patikák számával – talán – elégedettek lehetünk. A megyében szokatlanul nagy a falusi fiókgyógyszertárak száma, amely összefügg Nógrád aprófalvas adottságaival is. Az országban sehol nem ilyen magas az arányuk.

– A kamara nyilvántartása szerint 61 gyógyszerész dolgozik a megye gyógyszertáraiban aktívan. Mindenképpen szükség van még gyógyszerészekre és asszisztensi segítségre, a legtöbb gyógyszertárra ráférne több szakavatott dolgozó. A gyógyszertárakat működtető szakemberek létszámában hatalmas a hiány, és a korösszetétel sem ideális. A megye gyógyszerellátása a területet érintő országos szabályozók miatt – amelyek egész más körülményekre méretezettek – erőn felüli megterheléssel működik – ismertette az elnök.

Hozzátette: – Sokan évek óta nem voltak pár napnál hosszabb szabadságon. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mert a járvány nehezebb időszakaiban még jobban az alapellátás frontvonalába kerültünk. A betegek a bajaikkal nehezen jutottak el orvoshoz, így a patikusoknál kerestek gyógyírt ismeretlen eredetű panaszaikra, s még nagyobb lett a feladat- és a felelősségi körünk. Többször, több fórumon változtatásokat kértünk legalább a fokozottan hátrányos helyzetű térségekre, de eddig hasztalan volt. Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink