• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénzt nem ígér Balog, csak szándékot

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A finanszírozás emelésével együtt az alapellátás szerepét is erősítené a miniszter.

A háziorvosi praxisfinanszírozás további emelés érdekében a kormány számára megfelelő javaslatot készítenek elő, amely túlmutat a finanszírozási kérdéseken, mert az alapellátás szakmai megerősítését is tartalmazza, olvasható abban a levélben, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter írt a FAKOOSZ-nak a szervezet országos gyűlése alkalmából.

Mint a miniszter kifejti, a formálódó javaslatban szerepel például a praxisközösségi modell bevezetésének „tartalmi" lehetősége, illetve szeretnék elérni, hogy a háziorvosok munkájuk során igénybe vehessék és hasznosíthassák a népegészségügyi programokban rejlő lehetőségeket is. Balog szerint erre kitűnő lehetőséget biztosítanak a hamarosan megnyíló kistérségi egészségfejlesztési irodák: az egészségfejlesztés, egészségtudatosság és egészségmegőrzés feladatával országszerte hetven intézményt hoznak létre.

A miniszteri elképzelés – bár Balog nem részletezi – több fejlesztési elképzeléssel mutat azonosságot. Mint a Weborvos beszámolt róla, a következő uniós költségvetési ciklusban a szakállamtitkárság kiemelten a népegészségügyre allokálná az fejlesztési forrásokat, hogy alkalmassá tegyék a népegészségügyi intézményrendszert a legfontosabb népegészségügyi kihívások kezelésére.

Másrészt a kistérségi egészségszervezésről Gaál Péter, a Semmelweis Terv egyik alkotója beszélt nemrégiben egy szakmai fórumon. Mint elmondta, kifejezetten a járó- és alapellátás fejlesztésére uniós forrás áll majd rendelkezésre, amelynek révén ki lehet alakítani a hálózati együttműködést kistérségi szinten, vagyis az integrált ellátást. A közösségi egészségszervezés területi egységenként negyvenöt-hatvanezer lakosra épülne, meghatározó szerepet kapnának benne a háziorvosok mellett az önálló járóbeteg-szakellátók és a funkcióváltó kiskórházak.

A finanszírozás emeléséről Balog csak általánosságban fogalmaz a szándékot jelezve, de semmiféle konkrétumot nem ír, holott a FAKOOSZ elfogadott nyilatkozatában egyértelműen szerepel, milyen mértékű emelést akarnak az alapellátók. Mint a dokumentumban olvasható, a praxisok finanszírozásának 25 százalékos emelését tartják szükségesnek mindaddig, amíg el nem érik az ombudsman által szorgalmazott, ténylegesen költségalapú és a piaci viszonyokat is tükröző mértéket, amely számításaik szerint havi kétmillió forint praxisonként.