• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Politikai malomkövek között a barcikai kórház

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az államtitkárság elmarasztalta a kórházvezetőt olyanért, amit az nem is tett. (Frissítve!)

Úgy tűnik, nem nyugszanak a kedélyek a kazincbarcikai kórház körül, az új struktúra kialakítása közben a szakállamtitkárság darázsfészekbe nyúlt, amikor a kórház leépítéséről döntött. A kóház megmaradásáért nemrégiben több ezren tüntettek, hiába igyekezett csitítani a kedélyeket Demeter Zoltán, a térség fideszes képviselője, aki azzal állt elő, hogy mégiscsak megmaradhat a szülészet, az általános belgyógyászat és a sürgősségi ellátás a kórházban. A helyiek mozgalmát maga a szocialista színekben nyert polgármester is támogatja.

Az ígéretek ellenére több osztály is megszűnt július elsejétől a kazincbarcikai kórházban - írja az Észak-Magyarország napilap mai számában, amelyben arra hivatkoznak, hogy mindezt Héjja Mária kórházigazgató  mondja, egész pontosan azt, hogy a "semmi nem változik" ígéretek ellenére a szemészet, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív osztály teljes egészében megszűnt a kórházban, és a szülészet sem fogad betegeket, jelenleg Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat a megyei mentőszolgálat utasításának megfelelően. Egyelőre csak ígéret van, hogy a bezárt osztály mégiscsak megmarad. A lap vélhetően a városi honlapról vette át az információt, ahol ugyanez a tartalom kedden került fel.

Lapunk megkeresésére Héjja Mária igazgató késő délután cáfolta, hogy bárhol is nyilatkozott volna, ezért a neki tulajdonított állítások nem felelnek meg a valóságnak, szögezte le. Írásban kérte a polgármestert, hogy a városi honlapról távolítsák el a közleményt, mondván: "Ez az írás név szerint említ engem és tulajdonít nekem olyan kijelentést a kórház átalakítással kapcsolatban, amit én semmilyen körben nem mondtam. Kérem, hogy a legrövidebb időn belül korrigálják az említett anyagot."

Mindezt nem tudhatták a szakállamtitkárságon, ahol a mai sajtónyilatkozat kiverte a biztosítékot, mutatja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dörgedelmes közelmény, amely a "Tudatosan félrevezet a Kazincbarcika kórház főigazgatója" címet viseli. 

A közlemény szerint a kazincbarcikai kórház főigazgatója felelőtlen nyilatkozataival veszélybe sodorja az ellátás biztonságát, és indokolatlan aggodalmat kelt mind az intézményben dolgozó szakemberek, mind az ellátottak, mind a helyi polgárok körében. Az  Egészségügyért Felelős Államtitkársága ezt a magatartást határozottan elutasítja. A főigazgató kijelentésével ellentétben, az egészségügyi kormányzat soha sem ígérte, hogy semmi nem változik. Éppen ellenkezőleg, az államtitkárság a betegközpontúság és a traszparencia jegyében egészségügyi struktúraátalakítást hirdetett, áll a közleményben.

A kazincbarcikai kórház egy modern, a betegek számára korszerű körülményeket biztosító intézmény, ahol összességében jelentős fejlesztések történnek, ami az ágyszám kismértékű növekedésével jár együtt, olvasható a továbbiakban. A kazincbarcikai kórházban a struktúra átalakítás előtt az összágyszám 312 volt, amely 361-re emelkedik, ez pedig az országban az egyik legnagyobb arányú ágyszámnövekedés, olvasható még a közleményben.

***

Szomorú, hogy politikai csatározások kereszttüzébe került egy kórház, annak vezetője pedig szemmel láthatóan tehetetlenül vergődik az egymásra acsarkodók között. Az is szomorú, hogy a szakállamtitkárságnál senki nem vette a fáradságot arra, hogy megemelje a telefont, és megkérdezze Héjja Máriát: kedves igazgató asszony, miért nyilatkozik ilyeneket... Egyszerűbb volt egy indulatos, lejárató közleményt írni? Vajon milyen kommunikáció folyik az érintettek között és mi várható még ezután? Az új rendszer csak néhány napja él...