• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Praxisközösség: kezdődik a nyilvántartásba vétel

Egészségpolitika 2021.06.15 Forrás: Weborvos Szerző:
Praxisközösség: kezdődik a nyilvántartásba vétel

A szoros praxisközösségi formákra a háziorvosoknak, fogorvosoknak kell jelentkezniük az OKFŐ iránymutatásával.

A kollegiális praxisközösségek valamennyi tagja, közel 7000 háziorvosi és fogorvosi praxis részvételével megkezdődhet a szoros praxisközösségi együttműködések kialakítása, tudatta az OKFŐ a honlapján. A felhívás részletesen tartalmazza a praxisközösségek létrehozásának részleteit és feltételeit.

A nyilvántartásba vételi kérelmet ezúttal is elektronikus űrlap segíti. Az előzetes vélemények alapján a legnépszerűbbek – a szoros praxisközösségi formák közül a leglazábbnak számító – praxisközösségi konzorciumok lesznek, ezek számára a praxiskezelő konzorciumi együttműködési megállapodás mintát is készített. Ezek alkalmazásával az induláskor az ügyvédi költségek is elkerülhetők.

A praxisközösségek 48 különböző szakmai tevékenységből szabadon választhatják ki a páciensek egészségének védelmét szolgáló, számukra szimpatikus vállalásaikat.

A megfelelően összeállított kérelmeket ajánlott küldeményként 2021. július 25-ig kell postára adni. Felhívják a figyelmet arra, hogy a határidő betartása elsősorban azok számára fontos, akik 2021. január 1-ig visszamenőlegesen az orvosi bértámogatás legmagasabb kategóriájára tartanak igényt. Akik nem nyújtják be a határidőig a kérelmüket, azok még a maximális orvosi bértámogatási összeg 20 százalékára (visszamenőlegesen) sem szereznek jogosultságot.

A 2021 február 28-ig kellett nyilatkozniuk a praxisoknak, hogy milyen praxisközösségi formában tervezik a tevékenységüket folytatni. A megjelent rendelet (Magyar Közlöny 19. szám)  értelmében a háziorvosok szerveződhetnek kollegiális praxisközösségbe,  míg az emelt szintű (szorosabb) praxisközösségek három típusából választhattak: a legmagasabb szerveződési forma az egyesült praxisközösség (itt gazdálkodási egységbe lépnek), ezt követi az integrált praxisközösség (némi önállóság megmarad), míg a leglazább forma – és ez lett a legnépszerűbb is – a praxisközösségi konzorcium. Az utóbbinak mint a neve is utal rá, a praxisok konzorciumba tömörülnek, önállóságukat megőrzik, miközben az elérhető legmagasabb bértámogatást hívhatják le (lásd a táblázatunkat a Magyar Közlönyből). 

Legolvasottabb cikkeink