• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichésen is betegek a hajléktalanok

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az ország lakosságának körülbelül egy százaléka jelenik meg a hajléktalanellátásban.

Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság egy százaléka veszi igénybe a hajléktalanellátás valamely formáját - közölte a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke pénteken Budapesten egy konferencián, ahol Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátás jelenlegi rendszerének újragondolását szorgalmazta.

Simek Ágnes, a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke A hajléktalan lét megelőzése - Paradigmaváltás a hajléktalan ellátásban című konferencián kiemelte: hosszabb távon a hajléktalan lét úgy előzhető meg, ha segítik a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését, s egyúttal megelőzik az újabb hajléktalan generációk létrejöttét. Ehhez használható, kivitelezhető terveket kell letenni a döntéshozók asztalára - szögezte le az elnök.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa köszöntőjében arról beszélt: sokan kérdőjelezik meg a hajléktalanellátás jelenlegi rendszerét. Az ombudsman szerint elképzelhető, hogy azt húsz év után valóban újra kellene gondolni. Reméli, továbbá az Európai Unióban két évvel ezelőtt elindult munkának hamarosan meglesz az eredménye, s hamarosan uniós szintű stratégia születik arról, hogyan lehetne megoldani a hajléktalanok helyzetét.

Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának jobbikos elnöke kiemelte: a 2008-as gazdasági válság Magyarországon is elindította azt a hullámot, amely következtében egyre többen lesznek hajléktalanok. Először azonban el kell magyarázni a társadalomnak azt, hogy a szociálpolitikának milyen fontos szerepe van ezen problémák felszámolásában, s hogy az erre költött források nem "kidobott pénzt" jelentenek - fejtette ki a képviselő.

Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos elmondta, hogy a régi falvakban még megvolt az kohéziós erő, amely akadályozta a hátrányos helyzetbe került emberek társadalomból való kiszakadását. Mára viszont a XXI. századi felgyorsult technológiai fejlődéssel sokan nem tudnak lépést tartani. Így jelenleg a hajléktalanok elszeparáltságuk miatt nem is elsősorban a fizikai egészségüket tekintve, hanem mentálisan, pszichésen vannak nagyon rossz állapotban.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megrendezett kétnapos konferenciával kapcsolatban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóközleményében kiemelte: mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2010-es adatgyűjtése alapján a regisztrált, folyamatosan ellátást igénybe vevő hajléktalanok száma csaknem 30 ezer volt. Jelenleg 81 szervezet 147 ellátó helyen biztosít valamilyen szolgáltatást (szállást, ételt, ruhát, szociális ellátást) a rászorulóknak - az adózók pénzén vagy adományokból.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: "nagyon fontos, hogy a hajléktalan ellátás ingyen juttatások helyett a társadalmi lét perifériájára szorultak visszailleszkedését jelentse".