• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Racionális állami gazdálkodás szükségeltetik

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az Orvostechnikai Szövetség üdvözli a kormány kórházakat segítő intézkedéseit.

A tegnap bejelentett fekvő és járóbeteg gyógyító intézményeknek jutatott 27 milliárd forint plusz forrásnak örülünk. Nagy jelentőségű, amit Szócska Miklós államtitkár vezetésével az egészségügyi kormányzat elért. Természetesen tudjuk, hogy a NGM és a kormány felelős döntéséről van szó - mondta Dr. Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség főtitkár.

- 2012 elejére közel áll a kórházak lejárt tartozásállományának alakulása ahhoz, amit az Orvostechnikai Szövetség javasolt?
- Összességében a kórházak lejárt határidejű tartozásállománya úgynevezett tőkerészének 85-95 százalékát kitevő plusz forrást kaptak a kórházak két részletben, mintegy 40 milliárd forint értékben. Ezt részben az OEP-nél, főként a táppénz kiadások csökkenéséből képződött maradványból és a tegnap bejelentett kormánydöntés szerinti plusz forrásból kapják a kórházak. Ha március 31-ig teljesül az ajánlatunk – azaz az orvostechnikai eszköz beszállítókkal szembeni lejárt határidejű tartozások teljes kifizetése –, akkor a késedelmi kamatok többmilliárdos összege is az orvosok, a kórházi dolgozók alacsony keresetének kiegészítésére fordítható.

Számunkra döntő, hogy elsősorban a gyógyító munkához nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközöket beszállító cégek kapják meg a az áruk ellenértékét. Körükben a fizetési határidő átlagosan kilenc hónap, és a többi beszállítóval összevetve a legnagyobb arányúak a kinnlevőségeik.

- Mit tartanak sarkalatos pontnak?
- Nem kevesebbet, minthogy valóban tiszta lappal indulva alakuljon ki a kórházak azon finanszírozási gyakorlata, ami nem vezet az elmúlt években egyre növekvő eladósodásukhoz.

- Mit kívánnak ezért tenni? Milyen változások tennék elviselhetővé az életüket?
- Az egészségügyi kormányzattal a jövő év elejére tervezett szakmai megbeszélésre készülünk. Ezen lesznek konstrukciós javaslataink az adósságcsapda elkerülésére. A biztonságos és jó minőségű betegellátáshoz olyan vevő – szállító partneri viszonyra van szükség, amely az orvostechnikai-, a diagnosztikai-, a telemedikai-, és az egészségügyben alkalmazott információtechnológiai eszközöket biztosító cégek számára hosszútávon kiszámítható és a fejlesztésekhez szükséges eredményű gazdálkodást tesz lehetővé.

Konkrétan ez azt is jelenti, hogy a januárban életbe lépő új közbeszerzési törvényben előírt, legfeljebb 60 napos fizetési határidők tartásához folyamatosan meg kell teremteni a forrásokat az állami gyógyító intézmények számára. Emellett olyan közbeszerzési gyakorlatra van szükség, amely a racionális állami gazdálkodás keretében biztosítja a gyógyításhoz szükséges minőségű eszközöket.