• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ráczék megírták levelüket Szócskának

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szigorodó szállítói megkötések miatt egyre több kórháznak okoznak gondot a beszerzések.

Kórházvezetők jelezték a Magyar Kórházszövetségnek, hogy megváltozott a beszállítók attitűdje: egyes energiaszolgáltatók már egy-két napos késedelem miatt a szolgáltatás leállításával fenyegetőznek, a szakmai beszállítók pedig minősítették a lejárt tartozásokat, és a kontingensét túllépő intézménynek csak készpénzért hajlandóak szállítani, de azt is úgy, hogy közben azoknak a tartozásukból is törleszteniük kell – tájékoztatta lapunkat Rácz Jenő elnök.

A kórházszövetség ezért kedden tájékozódó jellegű megbeszélésre hívta a nagyobb beszállítókat, hogy tisztázzák, milyen gondjaik vannak.  A beszállítók elmondták, hogy az intézmények késedelmes fizetése miatt maguknak is jelentős hiteleket kellett felvenniük, s mivel nem folynak be a kinnlevőségeik, ők sem tudnak törleszteni. A bankok emiatt szorongatják őket, így rákényszerülnek a szigorúbb lépésekre a tartozásaik behajtása céljából.

Az adósságrendezés egyik banki eszközét, a faktorálást eddig szélesebb körben vállalták a pénzintézetek, ám kedvezőtlenül hatott szolgáltatási kedvükre a helyzet romlása, és közölték, hogy 2012-től nem kívánnak ilyen kockázatos üzletbe fektetni. Az egészségügyi tartozásokat ugyanis átminősítették az eddigi nehezen behajtható kategóriából az esetleg nem fizet kategóriába. Eddig nem volt kérdés az adósság rendezése, legfeljebb a határideje tolódott, ám most már attól is félnek a pénzintézetek, hogy egyáltalán nem jutnak pénzükhöz.

A tájékozódó megbeszélés után a Kórházszövetség vezetése úgy határozott, hogy minderről levelet írnak Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak: a levelet ma adták fel, leírták benne a fentebb vázolt problémákat, és kérték, hogy az adósságkezelő munkacsoport (amelyet a szakállamtitkárság hívott életre szakmai szereplőkkel) próbálja a szakmai szervezetekkel közösen megkeresni a megoldást az egyre veszélyesebb helyzet kezelésére.

A kórházi adósságállomány nagyságára vonatkozóan Rácz Jenő arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg 40-45 milliárd forint lehet, és év végére a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve elérheti a hatvanmilliárd forintot is a lejárt állomány, egyhavi finanszírozás hiányzik a rendszerből – amíg a Semmelweis Tervben megfogalmazott intézkedések meghozzák eredményüket, a gondokat addig is kezelni kell, tette hozzá az elnök.