• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rák Világnapja: hol is tart a diagnosztika?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A GDP fél százalékát költjük évente a rákos betegségek kezelésére.

2013-ban Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 6,3 százalékát, 1847,8 milliárd forintot fordítottak az országos egészségügyi alapból egészségügyi kiadásokra. Ez utóbbiból, 8,7 százalékot, mintegy 160 milliárd forintot költöttek onkológiai betegségek kezelésére, amely a GDP közel fél százalékát teszi ki. 2014-ben ezek a számok, az előrejelzések szerint, hozzávetőleg megegyeztek az előző évivel – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból.

A fenti számokból is jól kitűnik, hogy a rákos megbetegedések milyen súllyal szerepelnek az egészségügyi kiadásokban, amellyel a Rák Világnapján érdemes számot vetni - írta világnapi közleményében a Pozitron-Diagnosztika Központ.

Ha tovább bontjuk a rákos megbetegdésekre fordított kiadásokat, kiderül, hogy a legnagyobb részt, 43 százalékot fekvőbeteg ellátásra költenek. Azaz műtétre és egyéb kezelésekre. A második legnagyobb tétel a gyógyszer ártámogatás, 29 százalék és a tételes gyógyszerekre fordított kiadások, amely 13 százalékot tesz ki. Emellett diagnosztikára (CT/MR, PET-CT, PCR képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra), az onkológiai járóbeteg ellátásra fordított kiadások csak mintegy 6 százalékát fordítják Magyarországon.

E. Alap természetbeni kiadások – Onkológiai ellátások (millió Ft) - 2013


Forrás: OEP

Felmerül a kérdés, vajon hatékonyabb lenne-e pénzek elköltése, ha nagyobb összeget fordítanának a képalkotó és patológiai diagnosztikára- veti fel a kérdést Dr. Lengyel Zsolt a Pozitron-Diagnosztika Központ orvosigazgatója - ami a betegségek korábban történő felismerését és a kezelés gyorsabb és hatékonyabb voltát hozhatná magával. Egészségügyi ellátásszervezők világszerte rámutatnak a diagnosztikai ágak indokolatlan alulfinanszírozására és elhanyagolására, ami a terápiás kiadások nem kellően hatékony kihasználásához vezet. A diagnosztikára fordított anyagi erőforrások növelése a hatékonyság növelésén keresztül általában az összköltséget csökkentő hatással bír.

Dr. Lengyel Zsolt elmondása szerint a képalkotó diagnosztikán belül a daganatos betegségek esetén kiemelkedő szerepe van a pozitronemissziós tomográfiának (PET) computertomográfiával (CT) kombinálva (PET/CT). Ezzel az eljárással idén már 17500 rosszindulatú daganatos beteg vizsgálatát finanszírozza az OEP, a tíz leggyakoribb tumorféleség esetén. Egy PET/CT-vizsgálat általában több, egymást követően elvégzett CT- vagy MR-vizsgálat által nyújtott információt képes helyettesíteni, illetve olyan kérdések válaszolhatók meg segítségével, amelyekre a hagyományos képalkotók nem adnak választ.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár adata szerint a járóbeteg ellátásban Magyarországon 194 intézmény foglalkozik a rákos betegekkel. Ebből 94 intézmény klinikai onkológiát végez, 12 helyen sugárterápiás és onkoradiológiai kezelést kapnak a betegek, és további 88 ellátó helyen klinikai onkológiai gondozást kapnak a rászorultak.

A fekvőbeteg onkológiai ellátásban 30 egészségügyi centrum vesz részt 53 osztállyal és 1435 ággyal. Sugárterápiás és onkoradiológiai kezelés 12 egészségügyi centrumban 14 osztályon 411 ággyal áll a magyar egészségügy a fekvőbetegek rendelkezésére - áll a közleményben.