• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Régi-új igazgató a Szent Imre Kórház élén

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Bedros Róbert szerint következetes, racionális gazdálkodással tudták jelentősen csökkenteni adósságukat.

– Veszteséges kórházakat „örököltem", de távozásomkor mindig pozitív szakmai és gazdasági mérleget hagytam magam mögött. Leginkább a feladatok megoldása, a betegellátás, a csapatmunka, s nem utolsósorban a rendelkezésre álló forintok maximális, ésszerű felhasználása érdekel – fogalmaz Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója a Kórház című szaklapnak adott interjúban. Másfél esztendeje áll a Szent Imre Kórház élén.

Amikor elnyerte a főigazgatói posztot, akkor úgy tudta, 2-300 millió forint adósságot kell majd minél rövidebb idő alatt lefaragni, aztán kinevezését követően az intézmény rendkívül súlyos pénzügyi, likviditási helyzetével kellett szembesülnie. Meggyőződése, hogy a számok sem az akkori fenntartó, sem a kórház dolgozói előtt nem voltak ismertek. A korábban a köztudatban élő 300–350 millió forintos adósság helyett a tényleges szállítói állomány közel egymilliárd forint volt, amelyből a lejárt fizetési határidejű számlák értéke valamivel meghaladta a félmilliárd forintot. Mindezen felül 105 millió forint került átütemezésre. A kórház bankszámláját egy 66 millió forintos pervesztés nyomán bírósági végzéssel zárolták. Az új vezetés mindösszesen 295 ezer forint (!) likvid pénzzel dolgozhatott. A munkát tovább nehezítette, hogy a kórház számára – számos esetben – anyagilag hátrányos szerződések is folyamatosan kerültek elő.

A rendkívül súlyos pénzügyi helyzet kezelése, konszolidálása az átalakított menedzsmenttől a napi rutinfeladatok mellett mindmáig megfeszített munkát és odafigyelést igényel. Szigorították, szabályozott keretek közé terelték a kötelezettségvállalás rendjét és a bizonylati fegyelmet. Új teljesítménytervet állapítottak meg az egyes szakmai profiloknak, amely a finanszírozási lehetőségek maximális kihasználását célozza meg, növelve ezzel bevételeket. Felülvizsgálták és felbontották a kórház számára előnytelen szerződéseket. A következetes és racionális gazdálkodásnak köszönhetően az intézmény szállítói állománya mára négyszáz millió forintra csökkent, amelyből a lejárt fizetési határidejű számlák összege „csupán" 52 millió (!) forint, azaz másfél év alatt mintegy tizedére csökkentették a lejárt szállítói állományt. Jelenleg a bankszámlánkon 54 millió forint van.

A színvonalas betegellátást határozottan elvárja a kollégáktól, s egy álom teljesült azzal, hogy az intézmény megkapta az oktató kórház címet, amely magas fokú elismerése a szakmai és tudományos munkának. Értékeli azt a képzést, azt az oktatói tevékenységet, amit orvosaik végeznek a hallgatók érdekében. Az intézetben sok neves professzor dolgozik, nívós tudományos eredményekkel. Csak az elmúlt esztendőben 305 publikált tudományos munka született, a kollégák közül 13-an külföldi kongresszusokon vettek részt, szakmai folyóiratokban 50 közlemény jelent meg. Mintegy 150 orvostanhallgatót, 48 központi gyakornokot és 12 szakorvosjelöltet fogadtak.

A legutóbbi rekonstrukciónak köszönhetően az intézmény mintegy 10 ezer négyzetméterrel bővült. Hátulütője viszont, hogy a finanszírozás nem számolt a rekonstrukciós területek fenntartásával és működtetésével, hasznosításával, márpedig emiatt éves szinten több mint 95 millió forintot veszít a kórház.

A július 1-jétől érvényes – július, augusztus, szeptember, október – teljesítményvolumen-korlát (TVK) számukra gyakorlatilag nem változott. Miután azonban jelentősen megnövekedett a területi ellátási kötelezettség (TEK), ez előre vetíti, hogy amennyiben az új finanszírozási évre – 2012. november 1. és 2013. október 31. – nem történik TVK-emelés, akkor az mind a betegellátás színvonalának csökkenéséhez, mind a várólisták növekedéséhez vezet majd. Reményei szerint azonban ez nem fog bekövetkezni.

A betegelégedettséget mérve azt tapasztalják, hogy folyamatosan javul, bár kevés pénzből senkinek sem könnyű jó ellátást nyújtani. A Szent Imre Kórház nem volt, és ma sincs kiváltságos helyzetben, de egy főigazgatónak kutya kötelessége a fejlesztésekért, a betegellátás jobbításáért harcolni, szögezi le Bedros J. Róbert.

Az interjú első és második része a Weborvos Pro portálon olvasható.