• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendkívüli tanácskozást tartottak az uniós egészségügyi miniszterek

Egészségpolitika 2020.03.07 Forrás: MTI-OS
Rendkívüli tanácskozást tartottak az uniós egészségügyi miniszterek

A magyar kormány szerint nem újabb protokollok kiépítésére, hanem az eddigiek hatásosabb alkalmazására van szükség.

Az Európa Unió Tanácsa horvát soros elnöksége újabb rendkívüli egészségügyi miniszteri megbeszélést szervezett a COVID 19 koronavírus terjedéséről. A brüsszeli tanácskozáson Magyarországot Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes-államtitkára képviselte. Az ülésen az egészségügyi miniszterek áttekintették az eddig megtett intézkedések hatásosságát, illetve azonosították azokat a területeket, ahol megerősítésre van szükség az együttműködés javítása érdekében - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának péntek esti közleményében.

Kétségtelen tény, hogy február 21-e óta az olaszországi járványos helyzet kialakulásával már nem csak importált esetekről beszélhetünk, hanem elkezdődött a vírus terjedése az EU országain belül. Sajnálatos tény, hogy a járványnak külföldön már halálos áldozatai is vannak. Magyarországon az első négy fertőzött mindegyike külföldi, tehát egyelőre csak importált és azokhoz tartozó kontakt eseteket regisztráltak. A tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott az egyéni védőfelszerelések és alapanyagok terén a közös uniós beszerzés és logisztika működtetése és mielőbbi megszervezése. A magyar kormány úgy véli, hogy a rendelkezésre álló nemzetközi koordinációs mechanizmusok eddig megfelelő keretet adtak az együttműködésnek. Ezért jelenleg nem újabb protokollok kiépítésére, hanem az eddigiek hatásosabb alkalmazására van szükség - áll a dokumentumban.

Mint írják: a tanácskozáson megállapították, hogy különösen három területen kell jobban együttműködnie a tagországoknak. Egyrészt szükség van a helyzet ágazatokon átívelő nyomon követésére, hogy a mindennapi élet zökkenőmentességét, amennyire lehet, a továbbiakban is fenntarthassuk. Kiemelt szerepet játszik továbbá a koordináció fenntartása és javítása az utazási tanácsok és a belépési pontokon tett intézkedések terén. Végül figyelni kell a gyógyszer-alapanyag ellátás biztonságának a fenntartására.

A tagállamok egyetértettek abban, hogy folyamatosan nyomon kell követni a gyógyszerellátás és az orvosi eszköz ellátás biztonságát különös tekintettel a védőfelszerelések biztonságos termelésére, készletezésére, és racionális alkalmazására. Az Európai Bizottság e tekintetben fontos támogatást tud nyújtani a tagállamok számára, amely hozzájárulhat a COVID-19 megbetegedés hatásainak enyhítéséhez. A tanácsülés előtt a V4 országok képviselői szintén egyeztettek a járványhelyzetről és azok kezeléséről a V4 országokban - zárul a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink