• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

ReSzaSz: további korrekciók szükségesek

Egészségpolitika 2019.10.28 Forrás: Weborvos
ReSzaSz: további korrekciók szükségesek

 Még számos ponton kell beavatkozni a rendszerbe ahhoz, hogy az érbetegek ellátása javuljon.

"Bizakodásra ad okot, hogy hiánypótló intézkedésként emelte a kormány az érbetegek ellátására fordítható összeget, évente több mint 2,5 milliárd forinttal, de még számos ponton kell beavatkozni a rendszerbe ahhoz, hogy az érbetegek ellátása javuljon" - írta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete közleményében. 

"Széles körben ismert az a tény, hogy Magyarországon az amputációk száma háromszorosa a nemzetközi átlagnak. Ez a lesújtó szám többek között az érsebészeti ellátások alulfinanszírozásának köszönhető. Ez a mindennapi életben azt jelenti, hogy amikor ellátunk egy érbeteget a szakma szabályai szerint, modern eljárásokkal, akkor veszteséget termeltünk a kórháznak. Ebből kifolyólag tízből kilenc kórházigazgató nem fejlesztette az érsebészeti osztályát, ami közvetlen összefüggésben áll a háromszoros amputációs aránnyal.

Három évvel ezelőtt a ReSzaSz volt az egyik szervezet, amelyik felhívta a figyelmet az amputációk magas számára. A helyzet azóta érdemben nem változott, habár a kormány korábban is tett intézkedéseket a helyzet javítására: havi nyolc (II. progresszivitás), illetve tíz millió (III. progresszivitás) forintot plusz forrásról döntött azon kórházak tekintetében, ahol az érsebészeti osztályok működnek. Ennek a forrásnak töredéke (sem) jutott el az érsebészekhez, vagy az érbetegekhez, eltűnt a kórházadósság tengerében" - írták.

"A finanszírozás korrekciója, az érbetegek ellátására fordítható forrás emelkedése a bizakodás időszaka, de mindannyian tudjuk, hogy még számos ponton kell beavatkozni a rendszerbe ahhoz, hogy az érbetegek ellátása javuljon: az érbetegekkel foglalkozó ellátó helyek struktúráját át kell világítani, az érbetegek ellátásával foglalkozó szakemberek szerepét és helyét a rendszerben rendezni kell, a progresszivitási szintek szintén korrekcióra szorulnak, a kijelölt III. progresszivitású szintű ellátóhelyek fejlesztését fel kell gyorsítani. 

Végezetül ki kell emelnünk, hogy az érsebészet csak egy fogaskerék az ellátórendszer motorjában. Önállóan nem tud hatékonyan működni. Az ellátórendszer valódi reformja és a benne dolgozók megbecsülése sürgetőbb mint valaha.

A ReSzaSz a betegek és az egészségügyben dolgozók érdekeit szolgáló intézkedésekben partner tud lenni" - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink