• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rezidens ösztöndíj: aki pályázik, az nyer

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A rezidensek több mint 70 százaléka már belépett az ösztöndíjprogramba, azaz egy ideig maradnak a közellátásban.

Idén újabb 890 szakorvosjelölt lép be a rezidensek ösztöndíjprogramjába, ami azt jelenti, hogy az összes, körülbelül 5000 rezidens közül már 3800 az ösztöndíjas. Ez azt is jelenti, hogy ezek a fiatal orvosok egyelőre nem mennek külföldre, ugyanis az ösztöndíj feltételeként vállalták: a képzési idejüknek megfelelő ideig, itthon, a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak majd. Az új belépőkről, a rezidens ösztöndíjakról tartott tájékoztatót Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár és Páva Hanna, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese pénteken.

Az államtitkár azt emelte ki, hogy a rezidens ösztöndíjak is hozzájárultak az orvoselvándorlás csökkenéséhez, hiszen hat év alatt felére csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik határon túl szeretnék folytatni a hivatásukat. Azt is elmondta a most a rendszerbe belépő rezidensek ösztöndíjára 3 milliárdos forrás van, összességében pedig 8,2 milliárd forintot fordítottak eddig erre a programra. Egyébként erre a célra bőven van keret, tehát mindenki, aki pályázni akar, és megfelel a feltételeknek, megkaphatja az ösztöndíjat.

Páva Hanna igazolta az államtitkár szavait: a mostani rezidens ösztöndíjakra összesen 900-an pályáztak, és csupán 10 rezidenst utasítottak el, alapvetően inkább technikai, formai hibák miatt.

A legtöbb pályázó az általános szakorvosjelölti Markusovszky ösztöndíjra jelentkezett. A 686 nyertes havonta plusz nettó 100 ezer forintot kap majd a képzés ideje alatt. Szintén havi 100 ezer forintot jelent 21 rezidensnek a klinikai szakgyógyszerészi ösztöndíj. A hiányszakmákra kiírt ösztöndíjra 175-en pályáztak, nekik havi nettó 150 ezerrel nő a jövedelmük

 A speciális rezidens ösztöndíjakra, a csecsemő és gyermekgyógyász illetve az oxiológiai és sürgősségi terület ösztöndíjára havi nettó 200 ezret lehet nyerni mégis kevesen, az elsőre ketten, a másikra öten pályáztak. Nem csoda, hiszen mindkét esetben az ösztöndíj feltételeként nemcsak a kötelezően itthon töltött időt szabják meg, hanem azt is, hogy a rezidens a végzés után hol dolgozzon majd.

A tájékoztató végén más témákról is kérdezni lehetett az államtitkárt. A Weborvos az idei járulékcsökkentés miatt az intézményeknél maradó 8 milliárd forint sorsáról kérdezte Ónodi-Szűcs Zoltán. Korábban ugyanis az államtitkár azt mondta, ezt a pénzt is a bérfejlesztésre adná oda, mégpedig az egészségügyi szakdolgozók bértáblájának összecsúszó sorainak rendbetételére. A pénteki sajtótájékoztatón az államtitkár annyit tett ehhez hozzá, hogy kész a javaslat, akár már a jövő héten tárgyalhat róla a kormány.