• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Rezidensek: béremelés, hálapénz betiltása igen, a többit később

Egészségpolitika 2020.11.25 Forrás: Magyar Rezidens Szövetség
Rezidensek: béremelés, hálapénz betiltása igen, a többit később

Hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség, a megígért béremelés viszont addig sem tűrhet halasztást.

A Magyar Rezidens Szövetség felhívta az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, hogy az orvosok nem tudnának kellő szinten a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, amennyiben az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek - áll a szövetség szerdai közleményében.

Mint írják: a Rezidensszövetség által folytatott felmérés szerint a rezidens orvosok fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését. A kórházi osztályokon a napi munka oroszlánrészét a rezidens orvosok végzik. Az ő munkájuk nélkül nem csak járványhelyzetben, de „békeidőben” is elképzelhetetlen a kórházak működése.

A Kormány jelentős összeget szán a béremelésre, ezért is sajnálatos, hogy a béremeléshez kapcsolt törvénymódosítás korlátozásai hatására mégis széleskörű elégedetlenség alakult ki az egészségügyben. Most a különleges jogrend alapján átmenetileg rendeleti úton is be lehet vezetni az új bértáblát, és felül lehet írni a törvényben elégedetlenséget kiváltó pontokat, vagy el lehet tolni azok bevezetését. De a felmérést kitöltők is egyértelműen kifejezték: hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség. A megígért béremelés viszont addig sem tűrhet halasztást.

A kormányzati közlések szerint jelenleg csak kormányrendeleti szintű szabályozást terveznek, ezért ennek tervezetéhez a személyes egyeztetést követően részletes javaslatcsomagot küldött a Rezidensszövetség is az EMMI számára. A Rezidensszövetség előremutatónak tartja, hogy a Kormány engedni látszik a 2 éves  „átvezényelhetőségből”. A 2 év helyett az új rendelettervezetben szereplő évi 100 nap azonban, ha egy évben az év végére, majd rögtön utána a következő év elejére esik, még mindig több mint fél évre is kettészakíthatná a családokat.

A javasoltak legfontosabb elemei:

·        A Rezidensszövetség is - valamennyi érdekképviselet és szakmai szervezet kérésével összhangban - kérte a Kormányt, hogy a most érvényes szabályokhoz térjünk vissza, melyek jelenleg is biztosítják a járványellátás helyszínén is a munkaerőforrást.

·        Javasoltuk továbbá, hogy az időtartam számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon, akit tehát pl. novemberben-decemberben kirendeltek, azt ne lehessen rögtön az új év elején is.

·        Egészségügyi dolgozó házaspárból csak az egyik felet lehessen kirendelni.

·        A lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér (ahogy a kormány új tervezete tartalmazta), hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak.

·        A szabadságok kapcsán is egyértelműsítés szükséges, hogy a kormány megnyugtassa a kollégákat, nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor, továbbá a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

A részletes javaslatok elérhetőek ezen linkeken. 

A Rezidensszövetség támogatását fejezte ki továbbá a szakdolgozói képviseletek béremelési kéréseihez, ugyanis a fiatal orvosok több mint 70%-a tartotta elfogadhatatlannak, hogy egészségügyi munkatársaikra úgy vonatkoznak a szigorítások, hogy nem kapnak a már évekkel korábban betervezetthez képest további emelést - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink