Romániában egyelőre letettek az egészségtelen élelmiszerekre korábban kivetni tervezett adó bevezetéséről.
A különadó bevezetése nem időszerű − nyilatkozta nemrég az ötletgazda Cseke Attila környezetvédelmi miniszter, aki szerint Románia még nincs felkészülve az ilyesmire.
Az új teher bevezetéséről 2010 januárjában beszélt először a frissen kinevezett miniszter; az elképzelés szerint a zsírt, cukrot, sót és mesterséges adalékokat túlzott mértékben tartalmazó élelmiszerek megadóztatásából befolyó összegeket egészségügyi programok finanszírozására, gyógyszerekre és a betegellátás költségeire fordították volna.
A tervek szerint az új adót a gyártó mellett a forgalmazó és az importáló cégeknek is meg kellett volna fizetniük, a tárca éves szinten 3-4 milliárd lejes (egy euró=4,2 lej) bevételt remélt bevezetésétől. A törvénytervezet azonban heves ellenállásba ütközött, így érdemi vitájára már nem is került sor, a gyártók és forgalmazók ugyanis gyárbezárásokkal, tömeges elbocsátásokkal fenyegettek, a multinacionális cégek pedig kilátásba helyezték, hogy a törvény életbelépése esetén kivonulnak Romániából. A nyomásnak engedve egyre több termék került le az adózandók listájáról, köztük a húst, túrót, sajtot vagy más tejtermé-ket tartalmazó élelmiszerek, így adómentességet élvezett volna például a pizza és a hamburger is.
A törvénytervezet kapcsán kialakult közvita hasznos volt, mivel ráirányította a figyelmet az egészségtelen táplálkozás következményeire − fogalmazott Cseke, aki saját bevallása szerint nem tett le végleg erről a fajta adóról.