• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

SE: beolvasztották a transzplantációs klinikát

Egészségpolitika 2021.11.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
SE: beolvasztották a transzplantációs klinikát

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, amely az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021 szeptemberi ülésén döntött a Transzplantációs és Sebészeti Klinika I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába való beolvadásáról. Ezzel létrejött a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, amely az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett. Az egyesüléssel a kapacitások, az ellátott feladatok nem változnak, ugyanakkor az egységes szemléletben való, hatékony működés tovább emeli a betegellátás és az oktatás színvonalát egyaránt. A klinika a lehető legszélesebb körű, komplex ellátást tudja biztosítani a betegeknek, és fontos cél a transzplantációs aktivitás fokozása – mondta el a Semmelweis Egyetem honlapjának adott interjújában dr. Szijártó Attila igazgató.

Egy olyan robosztus és átfogó szakmai egység jött létre a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika megalakításával, amelyben jelen van az általános sebészet, a transzplantációs sebészet mint külön profil, és mindezek mellett működik a gasztroenterológia, amelynek mindkét területhez van kapcsolódása – mondta dr. Szijártó Attila klinikaigazgató annak kapcsán, hogy a Szenátus döntése alapján a korábbi Transzplantációs és Sebészeti Klinika október 1-jével beolvadt az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába. A sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai kapacitások, valamint az ezekhez kapcsolódó ágyszámok, szakmai specialitások nem változnak, a szervtranszplantáció terén pedig nemcsak megőrizni, hanem jelentősen továbbfejleszteni is szeretnénk az eddigi pozícióinkat – emelte ki. A két klinika korábbi „telephelyei” is megmaradnak: az Üllői úti részlegben a sebészeti és gasztroenterológiai profil, míg a Baross utcában (a korábbi Transzplantációs és Sebészeti Klinika épületében) elsősorban a szervtranszplantációs profil, és az ezt övező tevékenységek: hepatológia és nefrológia működnek majd.

Az integrációval létrejött klinika a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett, ahol 210 ágyon évente több mint ötezer műtétet végeznek és több százezer járóbeteget látnak el. Mintegy 100 orvos tartozik a klinikához, köztük 65 sebész, valamint 300 szakdolgozó. Az igazgató megjegyezte: mindkét klinika neve önmagában is magas szakmai minőséget jelentő brand volt, de reméli, hogy hamar ismert lesz az új név, amivel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy minden fő terület megjelenik benne.

A klinika az általános sebészet teljes spektrumát lefedi, amelyben hagyományosan hangsúlyos az emésztőrendszer és a lágyrészdaganatok sebészete, beleértve az emlőt, valamint az endokrin betegségek sebészete. A gasztroenterológiával immár több mint egy éve egészült ki az Üllői úti sebészeti klinika, és az elmúlt időszakban egy magas színvonalú centrum jött létre. Ez a szakterület teljes profilját képviseli, beleértve az intervenciós, vagyis eszközös beavatkozásokat, a gyulladásos bélbetegek, vérző betegek, hasnyálmirigy és májbetegek kezelését. Többek között itt található az otthoni parenterális táplálás egyik legnagyobb és legjobban működő hazai centruma, amely a táplálkozásra képtelen betegek otthoni infúziós kezelését biztosítja.

Dr. Szijártó Attila emlékeztetett arra, hogy az első tartós túlélést biztosító vesetranszplantációt 1973-ban az Üllői úti sebészeten végezték, és itt kezdődtek el a májtranszplantációk is. A mostani integrációval tehát 27 év után kerül ismét egy szervezeti egységbe a sebészet és a transzplantáció. Az összeolvadással koncentrálódik a tudás, egységes ellátási metodika és szemlélet alakul ki és a feladatok, valamint az erőforrások optimalizálásával tervezhetőbb, fenntarthatóbb, a munkatársak terhelését enyhítő munkafeltételek alakíthatók ki – emelte ki az igazgató hozzátéve, hogy gazdasági szempontból is hatékonyabb működtetés várható. Mindez a betegek szempontjából is a minőség további javulását jelenti, azt pedig nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a nagy centrumokban alacsonyabbak a mortalitási, morbiditási mutatók.

Dr. Szijártó Attila rámutatott, hogy hazai szinten a Semmelweis Egyetemen történik a legtöbb szervátültetés, az intézmény transzplantációs aktivitása az Eurotransplanton belül is az élvonalban van. A Baross utcában a vese-, máj- és hasnyálmirigy transzplantációk történnek.

Az igazgató úgy látja, a szervezeti átalakítással, az egyéb sebészeti tevékenységek átcsoportosításával a transzplantáció szervezettsége még hatékonyabb lehet, a Baross utcában még inkább e köré lehet rendezni az erőforrásokat. Határozott törekvése az élődonoros vesetranszplantációk számát már az idei évben a kapacitások maximumára emelni, és hosszabb távon ugyanezt szeretné elérni az élődonoros májtranszplantáció esetében is.

Dr. Szijártó Attila 2011-12 között hosszabb időt töltött Japánban, ahol a kyotoi egyetem májsebészeti és élődonoros és transzplantációs centrumában dolgozott. Mint fogalmazott, örül, hogy ismét közelebb kerül ehhez a területhez, immár operatív vezetőként.

Dr. Szijártó Attila 2020 márciusában lett az Üllői úti sebészet igazgatója. Kötődése a klinikához az egyetemi évekre vezethető vissza, itt kezdte tudományos diákköri tevékenységét az 1990-es évek közepén, és alakult ki érdeklődése a máj-, epe és hasnyálmirigy megbetegedések sebészete iránt. A mai napig ez a terület jelenti számára a fő kutatási és klinikai irányvonalat. 2001-es végzése óta dolgozik a klinikán, ahol az egyetemi ranglétrát bejárva 2016-ban igazgatóhelyettes, majd 2020. március 4-től igazgató lett, közben pedig 2019-től a Tudományos Diákköri Tanács elnökévé is megválasztották.

 A következő évek céljai között említette a 10 kilogramm alatti gyermekek májtranszplantációs programjának megszervezését, amellyel régiós központ lehet Magyarország, ugyanis jelenleg itthonról és a környező országokból is Németországba viszik az érintett betegeket. Dr. Szijártó Attila kiemelte azt is, hogy az átalakítás következtében most már egy klinikán belül érhető el a transzplantáció és a komplex nefrológiai, hepatológiai ellátás, amely a szervátültetés előtti és utáni gondozást is magába foglalja.

„A Baross utcában és az Üllői úton is nagyon komoly iskola jött létre korábban, a szemlélet egységesítésével ez csak tovább erősödik. Nagyon fontos szerepünk van a sebészeti elitképzésben, abban, hogy a most felnövekvő sebészgenerációt milyen volumenben, mennyire egységes szemléletben tudjuk oktatni” – fogalmazott az igazgató. A két intézet oktatási profilja már teljesen homogén lett, azonos kurrikulum szerint folyik az oktatás, amelyben hangsúlyt kap minden terület, a hallgatók pedig egységesebb tudástőkével gazdagodnak – mondta.

„Komoly feladat és nagy felelősség a két klinika egyesítése 27 év után” – fogalmaz dr. Szijártó Attila, aki azt vallja: megfontoltan kell célokat kitűzni, amelyek elérése felé következetesen kell haladni, az empátiát és kollegialitást is szem előtt tartva. Ebben a munkában segíti három igazgatóhelyettese, akikre – mint fogalmaz – behunyt szemmel is tud támaszkodni.

A transzplantációs program megbízott vezetője és egyben a Baross utcai részleg igazgatóhelyettese dr. Piros László egyetemi docens, míg az Üllői úton továbbra is dr. Szűcs Ákos és dr. Hahn Oszkár docensek segítik dr. Szijártó Attila munkáját igazgatóhelyettesként.

Bár a vezetés – mint mondja – bizonyos értelemben egyszemélyi feladat, hiszen a folyamat legvégén a vezető áll a döntéseivel, ám ezek kialakításához nagyon fontos az a stabil alap, amelyet kollégái biztosítanak. Ez a szilárd háttér teszi lehetővé egy ilyen robosztus intézet kiszámítható és magas szintű vezetését – mutatott rá dr. Szijártó Attila, aki hangsúlyozta: bővülő vezetői feladatai mellett sem engedi el sebészeti tevékenységét, kiemelten fontos számára a műtőben töltendő dedikált idő, ahol lehalkítja a telefonját, kizárva a szükséges ügyintézéseket, és minden figyelmét a beteg ellátásának szenteli.

Az immár 112 éves, Üllői úti sebészeti klinika 2020 szeptemberében egészült ki gasztroenterológiai profillal a szenátus döntése alapján, felvéve az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika nevet. A szenátus idén júliusi döntése nyomán a szintén az Üllői úton, a Központi Betegellátó Épületben működő II. Sz. Sebészeti Klinika feladatai is részben ide (részben a transzplantációs klinikára) kerültek, miután az intézet szervezeti és funkcionális jogutódlással megszűnt. A Transzplantációs és Sebészeti Klinika I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába való olvadásáról szeptemberben döntött az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, amely nyomán október 1-jével létrejött a jelenleg Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink