• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Segített a spórolásban a vaklicit

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az OEP-nél elvitathatatlan sikernek tartják a gyártók „vak" versenyeztetését.

A vaklicitben részt vevő gyógyszerekre tavaly összességében hétmilliárd forinttal kevesebb pénzt kellett fizetniük a betegeknek, elsősorban a vérnyomás-, koleszterincsökkentők esetében, egyes asztma és depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereknél, vagyis olyanoknál, amelyek a lakosság nagy részét érintik – tájékoztatta a résztvevőket dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Még többet is megspórolhattak volna a betegek, ha csak a preferált termékeket választják, vagyis nem idegenkednek az azonos hatóanyagú gyógyszerek esetében a váltástól, derült ki dr. Bidló Judit, az ártámogatási főosztály vezetőjének szavaiból.

Nemcsak a betegek jártak jól a vakverseny következtében, de az OEP is: tavaly például 28 milliárd forinttal tudta csökkenteni a gyógyszerár-támogatásra fordított kiadásait a Széll Kálmán Tervek miatt egyre szűkülő gyógyszerkaszában. Ez az összeg például megfelel az országos mentőszolgálat éves működési költségének.

Mint elhangzott, az eddig lezajlott négy vaklicit során az e körbe tartozó 2255 gyógyszerből 1305-öt tudott olcsóbban beszerezni a Pénztár, az átalagos árcsökkenés 35 százalék volt, de előfordult 50, sőt 79,3 százalékos csökkenés is a másfél év alatt.

Az idei első vaklicitnek köszönhetően 712 gyógyszert tud olcsóbban beszerezni az OEP, ám mint Bidló Judit is kiemelte, a gyógyszerár nem azonos a betegek által fizetendő térítési díjjal. A betegek számára állítása szerint hatszáz gyógyszer térítési díja csökkent, míg a Weborvos információi szerint csak 478 gyógyszerről lehet beszélni, s lényegében több gyógyszer drágult, mint amennyi olcsóbb lett ez év áprilisától.

További tartalékok vannak a rendszerben, ugyanis a lejáró szabadalmi védettségnek köszönhetően újabb hatóanyagok kerülnek vaklicites körbe: idén hat-nyolc új hatóanyaggal számolnak a Pénztárnál. A következő licit nyár végén, augusztusban indul, és októbertől változhatnak a preferált termékek, illetve a gyógyszerek térítési díjai.

A preferált sávot nemrégiben szélesítették, így több gyógyszer is belekerülhet a sávba, és kaphatja meg a preferált terméknek megfelelő státuszt, azaz például nemcsak legolcsóbban vásárolható a patikákban, de közgyógyellátásra is felírható – kapott választ lapunk a preferált termékekre vonatkozó kérdésére.

****

Gyártói oldalon másképp vélekednek a vaklicitről. Hiányolják, hogy a lefelé tartó árspirál makrogazdasági hatásait sehol nem vizsgálják, azaz nem nézik például azt, hány munkahely, s ezzel adófizető állása szűnt meg a gyártóknál, s ez milyen kiesést jelent nemzetgazdasági szinten. Szerintük az sem kap elég hangsúlyt a tájékoztatásban, hogy 2011. október és 2013. április között 286 készítmény delistázódott a támogatásból, a legutolsó, 2013. áprilisi fixesítésnél 43 gyógyszer – mint utóbbiról lapunk is beszámolt. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének adatai szerint 2011. október és 2013. július 1. között összesen 893 termék került és kerül ki a támogatásból, melyből a MAGYOSZ tagvállalatait 324 termék érintette.