• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Soha nem késő letenni a cigarettát

Egészségmagazin Forrás: Debreceni Egyetem

14 évvel élnek kevesebbet a dohányzók a nemdohányzóknál. Egy szál cigaretta 11 perccel, egy doboz 3,5 órával rövidíti meg az életet.

Hazánkban a lakosság harmada dohányzik, köztük több a férfi, de egyre több nő is cigarettázik. Serdülőkorban még rosszabb ez az arány: a fiatalok 40 százaléka gyújt rá nap mint nap, jóllehet mindenki tudja, hogy a dohányzás halálos betegségeket okoz. A május 31-i dohányzásmentes nap erre hívja fel a figyelmet.

- A dohányzás a tüdőrák, a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) és az iszkémiás szívbetegség legfontosabb rizikófaktora, és más daganatos megbetegedésekben, illetve gyulladásos kórképek kialakulásában is jelentős szerepet tölt be. Valójában nincs olyan szervünk, ami ne károsodna a dohányzás következtében – állítja Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A dohányfüstben – a beszívott főfüstben és a kifújt mellékfüstben is – ugyanis számos rákkeltő anyag van, amely a passzív dohányzás révén a nemdohányzókat is veszélyezteti. A tüdőrákos és a COPD-s betegek több mint 90 százaléka dohányzik.

- Hazánkban évente 8-10 ezer embernél alakul ki a tüdőrák. A páciensek több mint fele – 5-6 ezer ember – belehal a betegségbe. A tüdőrák ugyanis egy nagyon alattomos rosszindulatú megbetegedés, az 5 éves túlélés 5-15 százalék között van, vagyis jelenleg még nehezen gyógyítható. Mivel korai tünetei nincsenek, a betegek kétharmada csak akkor fordul orvoshoz, amikor a teljes gyógyulást hozó műtét már nem elérhető. Sajnos a TBC szűrésre létrehozott kötelező tüdőszűrés megszüntetése miatt egyre kevesebb lehetőség van arra, hogy korai stádiumban tudjuk felfedezni a tüdőrákot – teszi hozzá a professzor.

A tüdőrákos betegek száma növekvő tendenciát mutat, és egyre több nőnél is kialakul a tüdődaganat, amit főként a megtévesztő „light" felirattal ellátott cigaretták terjedésével is magyaráz a szakember.

Ugyancsak a dohányzásra vezethető vissza a régen tüdőtágulatnak és krónikus hörghurutnak nevezett megbetegedés, amelyet ma COPD-nek hívunk. Az ebben szenvedők számát félmillióra becsüli a tüdőgyógyász, de valójában ennél kevesebb a nyilvántartott betegek száma, mivel sokan a reggeli köhögést és köpetet még természetesnek veszik, és nem mennek vele orvoshoz. A COPD progresszív betegség, amelynek következtében fulladást, valamint köhögést okozó légúti szűkület alakul ki. A nők száma ebben a betegségcsoportban is emelkedik. A betegek életminősége drasztikusan romlik, és jellemző, hogy egyre korábban életüket veszítik.

Míg a cigaretta káros hatásai már ismertek és igazoltak, az elektromos cigarettával kapcsolatban az elmúlt 1-2 évben sok vita folyt, Amerikában pedig több kutatás is foglalkozott a hatásaival.

- Az e-cigit elsősorban arra találták ki, hogy próbálja leszoktatni a dohányzásról az embereket, de sok olyan adalékanyagot tartalmaz, amelyek eredete nem tisztázott. Az elektromos cigaretta tehát nem veszélytelen – int óvatosságra mindenkit Szilasi Mária, aki egy másik tévhitet is eloszlat: nem igaz, hogy a vízipipa ártalmatlan az egészségre, sőt károsabb, mint a cigaretta, mivel nem csak rákkeltő, hanem számos gyulladásos betegséget is át tud vinni egyik emberről a másikra.

A klinikaigazgató szerint a cigarettát sohasem késő letenni. Ehhez a tüdőgondozókban és többek között a debreceni tüdőklinikán is minden segítséget megkapnak a dohányosok.

- Azt azonban fontos leszögeznünk: csak azt tudjuk leszoktatni, aki már meghozta az elhatározást, hogy szeretné elhagyni a cigit. Számos recept nélkül is kapható és receptköteles szer (rágógumi, tapasz, orrspray, tabletta), pszichológiai tanácsadás, csoportterápia is rendelkezésre áll a leszokásban. Az elhízástól sem kell a pácienseknek tartaniuk, mert ugyan több tanulmány alátámasztja a dohányzás abbahagyása és a testsúlynövekedés közötti összefüggését, az orvosi terápiának része az életmód- és dietetikai tanácsadás is – hívja fel a figyelmet az egyetemi tanár.

A szakember azonban úgy véli: az óvodások, iskolások korai felvilágosításával, komoly társadalmi összefogással inkább azt kellene elérni, hogy a fiatalok rá se gyújtsanak, hiszen a függőség leküzdése nem könnyű: a nikotinfüggőség erősebb a herionfüggőségnél.

Legolvasottabb cikkeink