• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok a rákos beteg, mégsem kell a CT-, MRI-vizsgálat?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A 14 napos szabály egyelőre nem úgy működik, ahogy elképzelték, várják a szakma javaslatait.

Egyelőre sem a finanszírozó, sem a diagnosztikai szakemberek nem értik, miként lehet az, hogy a magas incidenciájú rákos megbetegedések dacára alig kérik a 14 napos szabály szerinti vizsgálati lehetőséget az orvosok. Mint ismeretes, a rosszindulatú daganatos betegség gyanúja esetén ha 14 napon belül elvégzik a CT- vagy MRI-vizsgálatot és igazolódik a rosszindulatú daganatos kórkép, akkor a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a teljesítményének jelentése során a 99930 kiegészítő kódot is jelentheti (10 000 pontérték), és a vizsgálatot TVK-mentesen számolják el.

A június elsejétől élő új elszámolási szabály szinte forradalminak számított, mindenki pozitívan fogadta, hiszen a daganatos betegek ellátásának egyik neuralgikus pontja volt, hogy az érintettek nem jutottak időben képalkotó diagnosztikai vizsgálatokhoz, holott azoknak kiemelkedő szerepük van az időben megkezdett ellátásban.

Az új elszámolás szerint júniusban, júliusban és augusztusban mindössze 217, 497, 431 CT-, illetve 48, 95, 77 MRI kiegészítő esetszámot tudott az OEP elszámolni, s a Weborvos információi szerint a szeptemberben sem várható emelkedés, így a nyári időszakra sem lehet hivatkozni az alacsony számokat látva.

Sokan emlékezhetünk arra, hogy milyen nagy volt a riadalom nyáron a szolgáltatók körében, hiszen arra számítottak, hogy rendkívül megnövekszik majd a terhelésük, s azon aggódtak, miként tudnak majd eleget tenni a jelentős számú vizsgálatnak. A legnagyobb meglepetésre azonban nem mutatkozik nagyobb igény, s így nemcsak az OEP-nél lepődtek meg, hanem a diagnosztikai szolgáltatóknál is. Egyelőre csak találgatják az okokat, van, aki szerint nem kellőképpen tájékozottak az orvosok, és a BNO-kódoknál nem jelzik a rosszindulat gyanúját, mások szerint az is benne van, hogy a kórházak eleve tartalékolnak a sürgős esetek kivizsgálására.

Dr. Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese a Medical Tribune szerdai szakmai konferenciáján az alacsony adatokat ismertetve azt mondta, hogy a kérdés kapcsán tárgyalásokat kezdtek a Magyar Kórházszövetséggel, illetve a szükséges módosításokhoz várják a szakmától a javaslatokat.