• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sugárzási ellenőrök helycseréje januártól

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Európai trend, hogy bizonyos sugárvédelmi tevékenységek nem az egészségügyi hatósághoz tartoznak.

Az év végén az ország számos intézményében átadott több mint száz korszerű radiológiai berendezés engedélyét jórészt már az ezzel megbízott új hatóság az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adta, illetve adja ki. A hivatal új feladatairól tartottak csütörtökön tájékoztatót, itt mondták el azt is, hogy az eddig alapvetően a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveihez, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz tartozó egyes sugárvédelmi hatósági tevékenységek január 1-től az OAH-hoz tartoznak.

Mindez többek között azt jelenti, hogy az OAH hatáskörébe került csaknem 4 ezer új „engedélyes" főleg az egészségügyi területről, például a röntgengépek, sugárterápiás berendezések üzemeltetői. Már eddig is a hivatalnál volt körülbelül 400 radioaktív anyagot gyártó hely engedélyezési jogköre, most tehát összesen már négy-ötezer engedélyessel kell számolni – mondta a Weborvos kérdésére Vincze Árpád az OAH főosztályvezetője.

A sugárvédelmi feladatok tehát most úgy oszlanak meg, hogy az orvosi műszerek bevizsgálása, a radiológiai berendezéseket működtető egészségügyi dolgozók és a lakosság védelme az OAH-nál van, a betegek dózis-vizsgálatát továbbra is a kormányhivatalok végzik, és a tisztifőorvosi hivatal hatásköre – magyarázta a szakember.

Az új feladathoz plusz emberekre is szükségük volt, ezért erre a területre 10 új munkatársat vettek fel – mondta a főosztályvezető. Egy részüket konkrétan erre a munkára képezték-képzik ki, másik részük korábban is ezt a sugárvédelmi tevékenységet folytatta azoknál a hatóságoknál, ahonnan átkerült a feladat az OAH-hoz.

Vincze Árpád azonban azt is hangsúlyozta, hogy számíthatnak szakmai segítségre a tisztifőorvosi hivatal országos intézete, az Országos Közegészségügyi Központ égisze alatt működő Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóságtól is.

2015. április 3-i hatállyal megszűnt a tisztifőorvosi hivatal országos intézete, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) pontosabban beolvadt az Országos Közegészségügyi Központba. Az OSSKI a közegészségügyi központ főosztályaként, Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság névvel folytatta munkáját.

Európai trend, hogy a fent felsorolt hatósági jogkörök az atomenergia hivatalokhoz tartoznak – válaszolta a főosztályvezető arra a kérdésre, hogy miért volt szükség ennek az eddig sem túl egyszerű rendszernek a további szétbontására. Például a skandináv országokban, Franciaországban, Finnországban is ez a felállás. A hatósági jogkőrből fakadó esetleges bevétel-növekedés nem motiválta a változást, a szankciókból ugyanis elhanyagolható összeg folyt be eddig, tavaly például nem érte el az egymillió forintot – tette hozzá az ezt firtató kérdésre.