• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Sürgősségi világnap: hatékonyan működik a triázs

Egészségpolitika 2019.05.28 Forrás: kormány.hu
Sürgősségi világnap: hatékonyan működik a triázs

A rendszer bevezetése óta eltelt mintegy fél év tapasztalatai alapján egyértelmű javulás mutatkozik a sürgősségi ellátásban.

Először rendezik meg május 27-én a sürgősségi orvostan európai napját, amely a jól szervezett és felkészült sürgősségi ellátórendszer szükségességére hívja fel a figyelmet - adta hírül az Emmi közleménye.

Hazánk 58 sürgősségi betegellátó intézményében 2018-ban több mint 1,3 millió ember fordult meg. Az állam a sürgősségi betegellátásra tavaly a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül 23,8 milliárdot folyósított az ellátásban résztvevő sürgősségi betegellátó fogadóhelyeknek. Legtöbb esetet, több mint 81 ezret, a Bács-Kiskun Megyei Kórház látta el, a Fejér Megyei Szent György Oktatókórház csaknem 60 ezer esettel a második legforgalmasabb, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak mintegy 54 ezer eset ellátásával a harmadik helyen állnak.

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével 2019. január 1-jétől hatékonyabbá vált a sürgősségi ellátás. Egy olyan országosan egységes, megbízható beteg-irányítási rendszerként épült ki, amely megteremtette az átláthatóbb, gyorsabb és költséghatékonyabb sürgősségi betegellátás feltételeit. A rendszer biztosítja, hogy minden beteget állapotának súlyossága szerint soroljanak be, tehát a súlyos, esetleg kritikus állapotú páciensek a lehető leghamarabb részesüljenek ellátásban. A rendszer jó működéséhez azonban a lakosság felkészültsége és együttműködése is szükséges, vagyis, hogy az állampolgárok tisztában legyenek azzal, milyen tünetek észlelése esetén kell az alapellátási ügyelethez, a mentőszolgálathoz vagy a sürgősségi osztályhoz fordulniuk. Fontos, hogy ellátatlanul senki ne távozzon az intézményekből, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a sürgősségi osztályokra.

A rendszer bevezetése óta eltelt mintegy fél év tapasztalatai alapján egyértelmű javulás mutatkozik a sürgősségi ellátásban mind a várakozási idő csökkenése, mind a betegellátás hatékonysága területén. A pozitív változás nemcsak az Országos Mentőszolgálat és a kórházi sürgősségi osztályok jó együttműködésének köszönhető, hanem a sürgősségi betegellátásban résztvevő minden orvosnak és egészségügyi szakdolgozónak, akik munkájáért az Emberi Erőforrások Minisztériumának nevében mondunk köszönetet a sürgősségi orvostan európai napja alkalmából - írták.

Legolvasottabb cikkeink