• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Surján Orsolya a NEFI interszektorális feladatairól

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A szervezet új igazgatója szerint egészségünket leginkább életmódunk határozza meg.

„Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya" – idézi dr. Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkotmányának előszavát köszöntő beszédében a NEFI honlapján. Mint kifejti, a népegészségügy feladata a lakosság testi-lelki jólétét, azaz egészségi állapotát ehhez az idealisztikus meghatározáshoz közelíteni. Ehhez azokat az alapvető tényezőket és hatásokat szükséges befolyásolni, melyek az egyén, és kiterjesztett értelemben egy közösség, egészségi állapotát meghatározzák.

Egészségünket leginkább az életmódunk határozza meg. További tényezők az egészséges fejlődés (gyermekkor) biztosítottsága, az iskolázottság, a kulturális sajátságok, jövedelmi viszonyok, a szociális ellátórendszer fejlettsége, a foglalkoztatottság és munkakörülmények, a fizikai környezet, az egészségügyi szolgáltatások fejlettsége és elérhetősége és a genetikai adottság. E tényezők kedvező változtatásával az egyén és a közösség egészségi állapota javítható.

A népegészségügy több ágazatot érintő feladat, nem határolható le csupán az egészségügyi ellátás területére. A WHO Egészség2020 című dokumentumában (Health2020) megfogalmazza, hogy szükséges az egészségügyi rendszer népegészségügyi szemléletű áthangolása, az egészségbarát szemléletet támogató interszektoriális együttműködések kialakítása és e folyamatokban vezető és koordináló szerepet betöltő egységes népegészségügyi intézményrendszer kialakítása. A NEFI az alapellátás, gyermekegészségügy, egészségfejlesztés, egészségi mutatók monitorozása, elemzése és az egészségkommunikáció módszertani központjaként ezt az interszektoriális funkciót igyekszik erősíteni.

Tudjuk, hogy az egészséges életkezdet már a fogantatás előtt kezdődik, ezért megelőző feladataink is kiterjednek a gyermekvállalás előtti időszakra. Célunk, hogy az egészségesen született gyermekek minél nagyobb aránya testi és lelki jólétben éljen felnőtt, majd öregkorában is. Ehhez azonban mindenkinek cselekednie kell, hívja fel a figyelmet az új vezető.

Az egészséget meghatározó tényezők közül az életmód az, ami a legnagyobb befolyással bír, és a legfontosabb, amiben mindenkinek felelősséget kell vállalnia. Ehhez a döntéshez ajánlja a NEFI segítségét, valamint az általuk működtetett egeszseg.hu portál böngészését.

Legolvasottabb cikkeink