• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum: 40 milliárdos támogatás

Egészségpolitika 2022.11.10 Forrás: Weborvos
Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum: 40 milliárdos támogatás

Az OMSZ keretében az elsősegélynyújtás oktatását, valamint a hospice-palliatív ellátások fejlesztését karolták fel a II. SMEP programban.

Kétoldalú keretmegállapodást írt alá immár második alkalommal a svájci és a magyar állam a Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum (SMEP) keretében, amelynek értelmében nemzeti társfinanszírozással 40 milliárd forint válik elérhetővé a következő tíz évben mindenekelőtt hazánk gazdasági növekedését, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását, a környezetvédelmet és az egészségügy fejlesztését célzó projektekre. A hivatalos ceremónián a két országot Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter képviselte. A megállapodás részeként támogatják az Országos Mentőszolgálatot egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozásában, a Belügyminisztérium pedig a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztéséhez kap támogatást. A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara szervezésében, a Roche és a Novartis Hungária támogatásával megvalósuló egészégügyi fórumon a fenntartható egészségügy és az egészségügyi innováció kérdései kerültek terítékre.

A fenntartható egészségügyi és innovációs ökoszisztéma kialakításához szükséges tudás- és tapasztalatcserét tűzte a zászlajára a második alkalommal megrendezett Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum Budapesten.

Az SMEP egészségügyi eleme, amelyet a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) támogat, két hazai kezdeményezést fog felkarolni. Az első az Országos Mentőszolgálat projektje, amely elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását célozza az életmentés és a hosszú távú egészségkárosodás megelőzése, továbbá az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése jegyében. A támogatott kezdeményt pedig a Belügyminisztérium koordinálja: ez a hospice- és palliatív ellátási szolgáltatások nemzeti rendszerének fejlesztését irányozza elő, fókuszában pedig a szolgáltatások minőségének javítása és az egyenlő hozzáférés biztosítása áll.

„A Svájci-Magyar Együttműködési Program mintaként szolgál az egészségügy fejlesztésében; a program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet-magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze, aminek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok kiegészültek különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A program második időszakában további fontos fejlesztésekre kerülhet sor az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice-palliatív ellátás területén” – emelte ki dr. Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen.

További információk a programról a Magyar Nemzeti Koordinációs Egység hivatalos honlapján, valamint a Svájci Nagykövetség hivatalos honlapján elérhetők.

Legolvasottabb cikkeink