• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum: 40 milliárdos támogatás

Egészségpolitika 2022.11.10 Forrás: Weborvos
Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum: 40 milliárdos támogatás

Az OMSZ keretében az elsősegélynyújtás oktatását, valamint a hospice-palliatív ellátások fejlesztését karolták fel a II. SMEP programban.

Kétoldalú keretmegállapodást írt alá immár második alkalommal a svájci és a magyar állam a Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum (SMEP) keretében, amelynek értelmében nemzeti társfinanszírozással 40 milliárd forint válik elérhetővé a következő tíz évben mindenekelőtt hazánk gazdasági növekedését, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását, a környezetvédelmet és az egészségügy fejlesztését célzó projektekre. A hivatalos ceremónián a két országot Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter képviselte. A megállapodás részeként támogatják az Országos Mentőszolgálatot egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozásában, a Belügyminisztérium pedig a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztéséhez kap támogatást. A Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara szervezésében, a Roche és a Novartis Hungária támogatásával megvalósuló egészégügyi fórumon a fenntartható egészségügy és az egészségügyi innováció kérdései kerültek terítékre.

A fenntartható egészségügyi és innovációs ökoszisztéma kialakításához szükséges tudás- és tapasztalatcserét tűzte a zászlajára a második alkalommal megrendezett Svájci-Magyar Egészségügyi Fórum Budapesten.

Az SMEP egészségügyi eleme, amelyet a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) támogat, két hazai kezdeményezést fog felkarolni. Az első az Országos Mentőszolgálat projektje, amely elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását célozza az életmentés és a hosszú távú egészségkárosodás megelőzése, továbbá az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése jegyében. A támogatott kezdeményt pedig a Belügyminisztérium koordinálja: ez a hospice- és palliatív ellátási szolgáltatások nemzeti rendszerének fejlesztését irányozza elő, fókuszában pedig a szolgáltatások minőségének javítása és az egyenlő hozzáférés biztosítása áll.

„A Svájci-Magyar Együttműködési Program mintaként szolgál az egészségügy fejlesztésében; a program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet-magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze, aminek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok kiegészültek különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A program második időszakában további fontos fejlesztésekre kerülhet sor az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice-palliatív ellátás területén” – emelte ki dr. Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen.

További információk a programról a Magyar Nemzeti Koordinációs Egység hivatalos honlapján, valamint a Svájci Nagykövetség hivatalos honlapján elérhetők.

Legolvasottabb cikkeink