• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Számolnak a pártok: mennyi jut egészségügyre?

Egészségpolitika 2018.06.28 Forrás: MTI
Számolnak a pártok: mennyi jut egészségügyre?

Az egészségügy és a gyermekvállalás támogatásáról is szó volt a jövő évi költségvetési javaslat általános vitájában.

DK: a toporgás és bizonytalanság költségvetése a jövő évi

A Demokratikus Koalíció (DK) képviselője, László Imre arról beszélt, hogy 2019-ben 1740 milliárd jut az idei 1633 milliárd forinttal szemben a betegellátás szempontjából fontos természetbeni ellátásokra, ugyanakkor az infláció hatásának figyelembe vételével, reálértéken a két összeg közötti különbség 53 milliárd forintra csökken. Ha figyelembe veszik a kórházi adósságok éves szinten 60-80 milliárdos nagyságát, a béremeléseket, az Egészséges Budapest Program tervezett 40 milliárdos keretét, máris mínuszban vannak - mutatott rá.

2019-ben az előző évhez viszonyítva kevesebb fog jutni a védőnői szolgáltatásokra, anya-, gyermek- és ifjúságvédelemre, otthoni szakápolásra, a betegszállításra, művesekezelésre - sorolta, bírálva, hogy kisebb forrás áll majd rendelkezésre a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzataira is.

Kitért arra, hogy most 309 háziorvosi praxis és 229 fogorvosi praxis betöltetlen. Szerinte nem történik hathatós intézkedés, hogy az alapellátással összefüggő gondokat a kormány elhárítsa, márpedig nem lehet jó és megbízható ellátás, ahol az alapellátás nem működik rendesen.

A toporgás, a lemondás és a bizonytalanság költségvetése a jövő évi, búcsú a növekedéstől, az európai életszínvonaltól a hétköznapi élet biztonságától - összegezte véleményét az ellenzéki képviselő.

KDNP: kiemelt szerep jut a gyermekvállalás ösztönzésének 

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, a család- és népesedéspolitika területén kiemelt szerep jut a gyermekvállalás ösztönzésének, hogy a kívánt gyermekek minden esetben megszülessenek.

A KDNP abban hisz, hogy a közösséghez tartozás segíti az országot, a nemzetet és a benne élőket is - hangoztatta. Örvendetesnek nevezte, hogy a 2019-es büdzsében a közösségek, a rászoruló emberek, a nemzetiségek és a határon túli diákok támogatása is nő.

Ismertette, hogy jövőre a családi adókedvezmény emelkedésével 350 ezer családnál marad több pénz, emellett minden eddiginél több támogatás jut otthonteremtésre. Hozzátette: a családi adókedvezmények miatt 2011-18 között 1900 milliárd forint maradt a gyermekes családoknál, 2019-ben pedig mintegy 2000 milliárd forintot fordítanak a családok támogatására.

Szólt a bölcsődék kiemelt támogatásáról, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növekvő költségvetési forrásairól. Elmondta, a fiatalokat segíti az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga, a roma szakkollégiumok támogatása. A nemzetiségi intézmények támogatása 200 millió forinttal 1,2 milliárd forintra nő - közölte. 

Emmi: jelentős többlet lesz az egészség megőrzésére és gyógyításra 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a jövő évi költségvetés "súlyos milliárdokat", jelentős többletet tartalmaz egészségmegőrzésre a sport és a védőoltások területén, valamint a beteg emberek gyógyítására.

A legfontosabbnak a béremelést tartja. Elmondta, hogy jövőre átlagosan nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére. A költségvetésben van forrás a várólisták csökkentésére, a háziorvosok többlettámogatására, a praxisvásárlás és a letelepedés támogatására. A rezidensösztöndíj kerete 2,8 milliárd forinttal emelkedik, az ingyenesen beadható oltások körének bővülése miatt 1,9 milliárd forint szerepel többletként - sorolta.

Az államtitkár elmondta, folytatódik az Egészséges Budapest Program és az Országos Mentőszolgálat mentőautóinak cseréje. Megjegyezte, béremelés is volt, idén 10 százalékkal emelték a mentőszolgálat dolgozóinak bérét, jövőre a mentőápolók bére további 8 százalékkal nő. A mentősök felszerelését is cserélik, "az ezen a piacon legmenőbb, Helly Hansen márkájú" védőruhában dolgozhatnak - jelezte.

Rétvári Bence az egészségbiztosítási alapról azt mondta, a gyógyító-megelőző ellátás költségkerete 69 milliárd, a gyógyszertámogatás pedig közel 25 milliárd forinttal nő. Egy dolog csökken ebben az alapban: a működésre fordított kiadás - közölte.

Cáfolta, hogy a kormány nem költene tömegsportra. Felhívta a figyelmet a sportlétesítmény-fenntartás és a sportági szakszövetségek támogatására, az uszodaépítésekre, kültéri sportparkok építésére. 

LMP: meg kell szüntetni a rendszerszintű korrupciót 

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kifogásolta, hogy a 2019-es költségvetés nem foglalkozik az elvándorlással, a demográfiai válsággal, a vidéki területek kiürülésével. A kormány képtelen volt kezelni a bérválságot, amely az elvándorlás oka - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint minden évben a korrupcióra megy el a legtöbb pénz, ezért a rendszerszintű korrupciót fel kell számolni, ennek érdekében - jelezte - az LMP ismét benyújtotta az átláthatóságot megteremtő törvényjavaslatát. Közölte, módosító indítványokat nyújtanak be több gigaberuházással kapcsolatban. Törölnék a többi között Paks II. és a stadionok támogatását.

Szerinte nem a magyar nemzeti, hanem a kínai érdeket szolgálja a Budapest-Belgrád-vasútvonal. Ebből a 900 milliárd forintból óriási fejlesztést lehetne végrehajtani a magyar vasúthálózaton - vetette fel az LMP-s képviselő. Úgy látja, a kormány lemondott az aprófalvakról és teljesen alkalmatlan közlekedéspolitikát folytat. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése helyett az alsóbbrendű utak, a főutak karbantartására lenne szükség - foglalt állást.

MTI Fotó Kovács Tamás

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink