• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szeged: rossz a hangulat, mégsem lesz sztrájk

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A hónapok óta zajló egészségügyi integráció közepette Szegeden nem sztrájkolnak hétfőn a dolgozók, ám a szakszervezeti irodában kék szalag korlátlanul kapható.

Mivel a hétfői országos tiltakozó akcióhoz a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is csatlakozik, ezért arról kérdeztük Haraszti Gábor szegedi elnököt, a városban milyen munkabeszüntetésre lehet számítani. A városi szekció vezetője azt mondta: az újjáalakulás, a november végi helyi, majd a december eleji országos tisztújítás után még kevés volt az idő ahhoz, hogy az egyetemen belül kialakítsák az új szervezeti struktúrát, s az újjáalakult formában hivatalosan is találkozzanak az egyetemi klinikai központ menedzsmentjével. Ez is az oka annak, hogy a december 17-i országos tiltakozásban szervezett formában még nem tudnak részt vállalni.

Amint arról a Weborvoson is írtunk, a Szegedi Tudományegyetem október 1-i hatállyal kötött szerződést az önkormányzattal, amelyben a városi kórház, a szakrendelő és a háziorvosi szolgálat működtetését is átvette, hogy egy szervezeten belül számolják fel az ellátásbeli párhuzamosságokat, vonjanak össze telephelyeket és költséghatékonyabbá tegyék a működtetést.

– Amíg korábban javarészt csak a szegedi önkormányzat által fenntartott szakrendelőben volt tagsága a MOSZ szegedi szervezetének, az egyetembe való beolvadást követően a taglétszám megtízszereződött – nyilatkozta Haraszti Gábor.

Haraszti Gábor

 Hozzátette: korábban csak 20-30 dolgozó volt ténylegesen tagja a szövetségnek. Az integrációt követően az elszigetelődéstől tartva úgy döntöttek, hogy teljesen újjászervezik a városi szervezetet. Ez Haraszti Gábor beszámolója szerint eddig eredményesnek bizonyult, mivel immáron több mint háromszáz közalkalmazott tagja a szegedi csoportnak.

A megemelkedő taglétszám hátterében az áll, hogy a kötelező kamarai tagság megszűnése után sokan visszaléptek a kamarába, s ekkor egyúttal a MOSZ-hoz is csatlakoztak. Ez a tagság ugyanakkor Szegeden ma sem éri el a reprezentatívnak tekintett 25 százalékos szervezettséget, ezért a taglétszám további növelését tűzték ki célul.

A hétfői tiltakozásról megkérdeztük Tímár Pétert, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Csongrád megyei elnökét is, aki azt mondta: nem tud arról, hogy Szegeden lenne a jövő hét elején egészségügyi sztrájk. Ezt az információt erősítette meg Ferencsik Mária, a klinikai központ szakszervezeti bizottságának szervező titkára is, aki arról számolt be: a kapacitásszűkülésből, majd az integrációból következő elbocsátások és átszervezések miatt nagyon rossz a hangulat a dolgozók között, akik ebben a szituációban – mivel sokan féltik munkahelyüket – nem mozgósíthatók. A szakszervezet ugyanakkor a demonstrálókkal való szolidaritásra hívja fel a dolgozókat, akiknek – mint Ferencsik Mária fogalmazott – végszámra biztosítják az egyetértést szimbolizáló kék szalagot a szakszervezeti irodán.

Legolvasottabb cikkeink