• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szentes Tamás: homályosan látunk

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Állítása szerint nem ismeri a fővárosi egészségügyért felelős Szentes a Budapest-koncepciót.

A nyáron érvénybe lépő, a Semmelweis Tervet elfogadó kormányhatározat kimondta a fővárosi fenntartású kórházak államosítását, azonban ha létezik is koncepció a budapesti egészségügyi ellátás átalakítására, azt Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes állítása szerint nem ismeri. Ezért csak – mint mondta – „teoretikus" előadásban tudja vázolni a fővárosi lakosság ellátására kialakítandó intézményhálózat jövőjét. Minderről a Balatonfüreden megrendezett XIII. Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencián beszélt.

A szakpolitikus hosszan ecsetelte az ágazat jelenlegi, mindenki által jól ismert helyzetét és a Semmelweis Tervben megfogalmazott ágazati koncepciót. Hangsúlyozta azonban, hogy nemcsak a finanszírozás igazságtalanságait kell felszámolni – mert szerinte profitorientált magáncégeket juttat extra bevételekhez a társadalombiztosítás –, hanem az ellátórendszerben meglévő, a fővárosban különösen jellemző párhuzamosságokat is meg kell szüntetni.

A fővárosi intézményhálózatot a fenntartó önkormányzat az elmúlt húsz évben sem tudta megfelelően irányítani, vélte Szentes, hozzátéve, hogy a méretarányos gazdálkodás jelenleg sem valósítható meg kilenc budapesti kórházban, mert azok nem elég nagyok, de nem is elég kicsik ehhez.

Bár szándék korábban is volt rá, ám a rossz szabályozás miatt nem működött a fővárosi kórházak közös közbeszerzési rendszere: az erre létrehozott kft. nem látta el megfelelően a feladatát. Mára lezajlott a cég rendbe tétele, az együttes beszerzések százmilliós megtakarítást eredményeztek Budapest számára. Szentes szerint ez azt mutatja, hogy csupán a beszerzések egységesítésével nem oldható meg az ágazatban például a bérkérdés, mert az 45 milliárd forintot igényelne.

A fővárosi intézmények adósságállománya a tavaly év végi konszolidáció ellenére már júliusban elérte a 2010-es decemberi szintet, utalt a hiányzó forrásokra. A fővárosi egészségügyért felelős szakember azzal zárta előadását, hogy homályosan látják a budapesti ellátás vízióját a Semmelweis Tervben.