• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szívrehabilitáció: újak a pulzuson

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Rövidesen két jóhírű szívgyógyászati intézmény is fejleszti terápiás eszköztárát, a rehabilitációra szoruló betegek ezrei érdekében.

A cél az, hogy a betegeket, lehetőség szerint, visszavezessük a korábbi, megszokott életvitelükbe, hogy újra dolgozhassanak, illetve aktív szereplők lehessenek családjukban, a társadalomban -érvel a kardiológiai rehabilitáció mellett  dr. Papp András szívgyógyász. Elmondta, a betegek szempontjából két felé kell választani a teljes felépüléshez nélkülözhetetlen terület megközelítését.

A krónikus szívbetegségben szenvedő páciensek, orvosuk javaslatára, illetőleg akár „menetrendszerűen", az év bármely szakában befekhetnek a szanatóriumba. Állapotuk javulása, a felépülésben elért terápiás eredmények megtartása szempontjából ez mindenképpen hasznos beutalás, de nem sürgető szükség, tehát programozható. Az infarktuson, illetve szívműtéten átesett betegeknek azonban mihamarabb, amikor a beavatkozást végző kórház orvosai ezt indokoltnak tartják, meg kell kezdeni a rehabilitációs folyamatot.

- Ez, egyebek mellett gyógytornász, masszőr, dietetikus, pszichológus és szakorvos csapatmunkáját, ha úgy tetszik, folyamatos összjátékát jelenti, és nem kizárólag a jó levegőn való nagy sétákra, a pihenésre fókuszál – magyarázza Papp doktor. A Szent Rókus Kórház Budagyöngye fiókkórházának, osztályvezető főorvosa arról számolt be lapunknak, hogy már tervezik intézményükben egy kardiológiai és anyagcsere betegségekre szakosodott rehabilitációs részleg kialakítását.

Mint arról korábban írtunk, hazánkban elkelnének még kardilógiai rehabilitációs intézmények, szanatóriumok, mivel kevés a férőhely, hosszú a várólista.

Tovább javulhat a közép-dunántúli, mintegy 500 ezer lakost érintő régió sürgősségi-kardiológiai ellátásának nívója, mivel néhány héten belül megkezdi működését egy új hemodinamikai műtő a Balatonfüredi Állami Szívkórházban - tudtuk meg Professzor Dr. Veress Gábortól, az intézet főigazgató főorvosától. Ezáltal valósulhat meg az modell, melyben az akut, kardiológiai beavatkozáson átesett betegek azonnal, helyben rehabilitációs szakellátást is kaphatnak.

Az intézet főigazgatója elmondta, évente tízezer beteget kezelnek a 429 ágyon, melyből 36 aktív besorolású. Ez utóbbi részlegen mintegy 2500 pácienst fogadnakegy esztendőben. Az akut miokardiális infarktus akut ellátásán és szívműtéten átesett, valamint a krónikus szívbetegek rehabilitációjának megoszlása a kórházban 60-40 százalék, amiből kiolvasható a kórház szakmai specializációja is. Eszerint nagy hangsúlyt helyeznek az akut esemény elsődleges ellátását követő korai rehabilitáció
mielőbbi megkezdésére, ezáltal jelentősen javítva a beteg felépülési esélyeit.

- Komprehenzív, vagyis az összes terápiás módszert felvonultató
rehabilitációt alkalmazunk betegeinknél, aminek sarokköve a tréning - magyarázza a főigazgató, illetve kiemelte a komplex diétás programot, az életvezetési tanácsadást és a lelki kóroktani tényezők feltárását, orvoslását elősegítő pszichológiai foglalkozásokat. Ezek mellett dohányzásról leszoktató program, a mozgástréningben való részvételt támogató, előkészítő gyógytorna programok mellett gyógyfürdő, fizikoterápia és masszázs áll a betegek rendelkezésére. Mindezeket gyógyszeres terápia egészíti ki és természetesen az egyénre szabott rehabilitációs programot szakorvos állítja össze, majd felügyeli.

- Az általunk is gyakorolt szekunder prevenciós technikák és eljárások mellett, véleményem szerint, nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a primer prevenciónak, vagyis a családban, munkahelyen, és az életvitelben való megelőzésnek - állítja Veress professzor, aki arról is beszámol, hogy kevés olyan beteggel találkozik, akinek ne kellene testsúlycsökkentést, fogyókúrát tanácsolnia. Kedvenc mondása, betegeinek szánt intelme, hogy mindenkinek joga van mindent elérni az életben, de senkinek sincs joga megszabni, hogy ezt milyen áron teszi. Hozzátette, sajnos az emberek
többsége nem tartja tiszteletben szervezete tűrőképességét,
terhelhetőségét, ez pedig fokozatosan szív- és érrendszeri megbetegedéshez, majd számos esetben szívinfarktushoz és rokkantsághoz vezet.

Legolvasottabb cikkeink