• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska: ''Mindent a bérekre fogunk fordítani!''

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Idén már 1,2 milliárd a megtakarítást, később pedig akár 10 milliárdot is tudnak spórolni.

Idén 1,2 milliárd forintot, egy-két éven belül pedig akár 10 milliárd forintot is meg lehet takarítani a centralizált egészségügyi szolgáltatók közös közbeszerzésével. Ebben az évben legtöbbet a közös földgáz- és árambeszerzéssel spórolnak, de 1-2 héten belül kiírják a körülbelül 60 hatóanyagcsoportot érintő közös kórházi gyógyszerbeszerzésre is a tendert. Többek között ez hangzott el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatójának keddi tájékoztatóján.

A háttérben komoly munka folyik, hogy a kórházak központosításának köszönhető hatékonyságnövekedési lehetőségeket kihasználják - mondta Szócska Miklós. Az első eredmények között említette, hogy az energetika terén 40 kórház közös közbeszerzéseknek köszönhetően 1 milliárdot takarítanak meg. Egyes onkológiai gyógyszerbeszerzések terén nemcsak árcsökkentést értek el, hanem más országokkal ellentétben, ezekből a készítményekből nem keletkezett hiány, hanem biztosították a folyamatos ellátást.

Az államtitkár nagy sikerként említette azt is, hogy már 40 kórház csatlakozott a telekommunikációs flottához, sőt év végére már körülbelül 50 intézmény majd a következő körben 80 lesz, amely ingyen telefonálhat egymással. Szócska Miklós hangsúlyozta: A tapasztalatok alapján hosszú távon a közös közbeszerzésekkel 10-25 százalékot tudnak majd megtakarítani, amelyet teljes egészében a bérekre fognak fordítani!

A GYEMSZI vezetője a közös kórházi energetikai tenderek részleteiről annyit mondott, hogy a földgáznál a köbméterenkénti 126 forintot 108 forintra tudták leszorítani, a kisebb, egyelőre csak az országos intézeteket és 2 megyei kórházat érintő árambeszerzésnél pedig a 25 forintos kilowatt órát 20,3 forintra.

Az onkológiai gyógyszereknél 3 hatóanyag közbeszerzésénél értek el 20-25 százalékos megtakarítást, ami mellett a főigazgató is megemlítette, mint sikert, hogy nem volt ezekből hiány.

Török Krisztina beszámolt arról is, hogy kórházak gyógyszerbeszerzésének gyakorlatát felmérő nyári vizsgálat alapján felállítottak egy 60 hatóanyagot tartalmazó listát. Ezekre írják ki egy-két héten belül a pályázatot. A közbeszerzés nyílt lesz, és négyféle eljárási módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy biztonságos legyen az ellátás. Becslése szerint a 35 milliárdos kórházi gyógyszerköltségvetés 10 százalékát lehet majd megspórolni a közös beszerzéssel – tette hozzá.

A GYEMSZI vezetője elmondta azt is, hogy elkészült az orvostechnikai eszközök alaplistája is, amely alapján ezekre is ki lehet majd írni a közös tendert. Ezen kívül megemlítette, az általános biztosítások terén is készülnek majd hasonló pályázatokra. Török Krisztina szerint úgy tűnhet, hogy lassan halad a munka, de biztos benne, hogy a jól előkészített közbeszerzéseknek köszönhetően egy-két éven belül akár 10 milliárd forintot is lefaraghatnak a költségekből.

Kérdésre válaszolva az államtitkár megjegyezte: a visegrádi négyekkel szolidaritást vállaló orvosszövetség vezetője azt hangsúlyozta, hogy a környező országok közül egyedül Magyarországon történt bérfejlesztés. Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette, még az idén megkapják az emelést azok – például a légimentők, az epidemiológiai központ laboránsai -, akik a korábbi bérrendezésből adminisztrációs hiba miatt kimaradtak.

Szócska Miklós egyúttal cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint üzleti biztosítókkal tárgyalt volna. Hangsúlyozta: a magyar egészségügyi rendszer szolidaritáson és közös kockázaton alapuló közszolgálati rendszer, magánforrásokat csak szervezett formában lehet ebbe bevonni.