• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Szócska: remélem, a bölcsesség uralkodik majd

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A következő év a népegészségügyi intézményrendszer hibáinak kijavításáról szól majd.

Nagy intézményi és szervezési tartalékok vannak az egészségügyi ellátórendszerben, ezeket kell feltárni és kihasználni – mondta Szócska Miklós az ELTE TáTK - AstraZeneca pénteki, 15. Egészség-gazdaságtani Szimpóziumon, amelynek címe a „Hozzáférhetőség a magyar egészségügyben" volt. Az egészségügyért felelős államtitkár a feladat nehézségének nagyságára példaként említette, hogy még a működtetési és HR adatokban is több mint 40 százalékos eltérést találtak a munkaügyi statisztikák vizsgálatakor a hivatalos adatokhoz képest. „Ha tehát hozzáférésről beszélünk, adatokról kell beszélnünk!" – hangsúlyozta.

A konferencia meghirdetett alaptézise az volt, hogy az egészségügyre ma kevesebbet költünk közpénzekből, mint amit a gazdasági fejlettségünk lehetővé tenne, ugyanakkor a rendelkezésre álló forrásokból is nagyobb egészségi-állapot javulást lehetne elérni. Másképp fogalmazva: a hatásos terápiákhoz való hozzáférés – azaz a gyógyulás, ill. egészségi állapotjavulás – esélyét egyaránt rontják az egészségügyi rendszer strukturális jellemzői és az indokolhatónál szűkösebb források. Továbbá a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben és az ellátás minőségében megengedhetetlenül nagy különbségek vannak az egyének, az ország egyes térségei és az egyes intézmények között is.

Épp ezért a szervezők többek között azokra a kérdésekre keresték a választ: Mi jellemzi, milyen tényezők akadályozzák az adekvát ellátáshoz való hozzáférés esélyeit a népegészségügy szempontjából kiemelkedően fontos betegségek ellátásában? Mi jellemzi, milyen tényezők akadályozzák az új innovatív terápiákhoz való hozzáférést? Hogyan befolyásolták az ellátáshoz való hozzáférést az elmúlt évek kormányzati intézkedései?

A konferencián az egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy 3 éve, amikor átvette a tárcát már látszott, hogy a vártnál szűkösebb források fordíthatók az egészségügyre. Tehát adott volt a feladat, forrásokat kellett teremteni, ezt szolgálta a jövedékiadó-emelés és a népegészségügyi termékadó bevezetése. Az ezekből befolyt több százmilliárd forintból lehetett az egészségügyben bért emelni, a patikáknak szolgáltatói díjat adni és az alapellátás finanszírozását is javítani. Mindezt az ismert nehéz gazdasági körülmények között.

Szócska Miklós szerint további forrásokat rejtenek az intézményi tartalékok, amelyeket a közeljövőben elsősorban népegészségügyi mozgósításokra akarnak fordítani. Példaként említette az eddig is már eredményeket hozó dohányzásellenes intézkedésekhez kapcsolódó csoportos leszoktatási akciót, az 5 ezer lakos alatti településeken bevezetendő, védőnők által végzett méhnyakszűréseket, és a megyei szintre kiterjesztett vastagbélrákszűrés tesztelését.

A hozzáférések kapcsán az államtitkár a fontosabb feladatok közül külön kiemelte a várólisták, a várakozási idők hosszának csökkentését. Szerinte legégetőbb feladat megoldani az onkológiai diagnosztikai, illetve az ortopédiai műtéti várólisták csökkentését. Hangsúlyozta, negyedéven belül meg kell teremteni a szakmák érdekeltségét ehhez, hogy hatékonyan be lehessen fektetni az erre fordítható erőforrásokat.

A várólisták kapcsán is kiemelte, hogy még most sem átláthatóak az adatok, nem véletlenül került bele a legutóbbi salátatörvénybe, hogy akár a finanszírozás megvonásával is szankcionálhatják azokat a szolgáltatókat, akik nem törlik a várólistáikról a már elvégzett műtéteket.

Szintén a közeljövő feladataként említette a népegészségügyi intézményrendszer „éretlenségének" felszámolását, mint mondta „a következő egy év erről fog szólni".

Az államtitkár a politikai motívumokról is szót ejtett. Egyrészt megjegyezte: örül, hogy az AstraZeneca szimpóziumán van módja a szakmai vitákra, mert a parlament falai között erre nincs lehetősége. Megjegyezte azt is, hogy nem könnyű rendszerszintű átalakításokat végrehajtani úgy, hogy közben arra is tekintettel kell lenni, hogy a jelenlegi kormány győzelmét szolgálják az intézkedések, vagy legalább ne rontsák a kabinet esélyeit. A most kezdődő választási év kapcsán pedig Szócska Miklós közölte: tudja, hogy sok kritika és ígéret elhangzik, csak bízhat abban, hogy mindeközben a bölcsesség uralkodik majd. Az államtitkár előadásának jegyzetei

2. rész: Egyszerre van jelen hiány és pazarlás

3. rész: Értékválasztás: stadion építünk vagy gyógyítunk

4. rész: Más tárcák avatkoznak az egészségügy irányításába

Legolvasottabb cikkeink