• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska: szélesebb körű szakmai vizsgálat is lesz

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, a kormány honlapján közzétett videóban.

Az államtitkár a kedden közzétett videóban azt mondta, az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van.

Szócska Miklós hangsúlyozta, egészen biztos, hogy a régiót, a térséget érintő megelőző intézkedéseket is magába foglaló következménye is lesz mindannak, amit a vizsgálat feltár.

A kórházban múlt pénteken életbe lépett járványügyi intézkedések, azaz a betegek elkülönítése, a fertőtlenítés továbbra is érvényben vannak - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg 34-en vannak a koraszülöttintenzív-osztályon. Közülük két gyermek súlyos állapotban van. Az államtitkár elmondása szerint ez nincs összefüggésben a halálesetekkel.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kórház igazgatójának felmentése a transzparenciát, a pártatlan vizsgálat lefolytatását szolgálja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban elhunyt újszülöttek ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

Kimagasló a Borsod megyei kórház szakmai munkája
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a miskolci megyei kórházban kimagasló szakmai munka folyik. Az pedig az állam gondoskodó feladatai közé tartozik, hogy minden, a szokottól eltérő esetet kivizsgáljon - mondta Kriza Ákos (Fidesz) Miskolc polgármestere a koraszülött csecsemők halálozásával kapcsolatban kedden az MTI-nek.

A politikus úgy fogalmazott: polgármesterként és édesapaként is megrendült az elmúlt napokban történtek miatt. Nyolc koraszülött vesztette életét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Velkey László Gyermek-egészségügyi Központ Koraszülött Osztályán. "Mélyen együtt érzek azokkal a szülőkkel, akik elveszítették koraszülött gyermeküket" - mondta Miskolc polgármestere.
Rámutatott: a halálesetek átlagtól eltérő nagyobb száma indokolttá tette, hogy mind a kórház, mind pedig az egészségügyi hatóságok, a minisztérium vezetésével vizsgálatot indítsanak, hogy kiderüljön, van-e összefüggés a halálesetek között.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházban kimagasló munka folyik. Az újszülött- és a koraszülöttosztály orvosai, szakápolói magas szintű szakmai munkát végeznek évek óta. Ennek révén sikerült azt is elérni, hogy a koraszülött halandóság az elmúlt két esztendőben jelentősen csökkent.

Az állam gondoskodó feladatai közé tartozik, hogy minden, a szokottól eltérő esetet kivizsgáljon, és különösen fontos ez az egészségügyi intézmények esetében - mondta.

"Bízom abban, hogy a vizsgálatok eredménye is azt bizonyítja majd, hogy a kórház és az ott dolgozó szakemberek feladatukat legjobb tudásuk, szakmai hozzáértésük és az eddig tapasztalt, kimagasló emberi erkölcsi normák szerint látták el" - jelentette ki Kriza Ákos.

Az államtitkár hétfő esti nyilatkozata

Előzmények, közlemények