• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Q-láz: tízszer annyi eset, mint máskor

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A fertőzést okozó baktérium az állatok magzatvízében van.

Idén augusztus elejéig 162 Q-lázzal fertőzött beteget jelentettek az egészségügyi hatóságoknak, míg más években 31 hét alatt átlagosan csak 18 ilyen eset fordul elő. A csaknem tízszeres előfordulás alapvetően egy baranyai járvány miatt történt, ami Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint már lecsengőben van.

A Q-láz állatról emberre terjed. A legnagyobb a veszély a tehenek, birkák, kecskék ellésekor, ugyanis a fertőzést okozó baktérium a magzatvízben van – magyarázta a főorvos. Az almon beszáradt, porrá vált magzatvizet belélegezve lehet elkapni a fertőzést. Ráadásul egy nagyobb szél akár kilométerekre is elviheti ezt a port, így a kórokozó akár nagyobb területi járványokat is okozhat.

Valószínűleg ez történt Baranyában is, ahol május óta összesen 123 megbetegedést jelentettek főleg Villány körüli nyolc településről: Vokányból, Kistótfaluból, Peterdről, Újpetréből, Ivánbattyánból, Nagyharsányból, Siklósból és Kiskassából. Ócsai Lajos elmondta: 35 éve nem volt ilyen járvány, akkor 1978-79-ben Bács megyében betegedtek meg sokan Q-lázban.

A magas lázzal, hidegrázással, levertséggel, izomfájdalommal, hányással, fejfájással járó fertőzés alapvetően tüdőgyulladást okoz. A főorvos szerint akkor van baj, ha a kezelő orvos nem ismeri fel, mi okozta a tüdőgyulladást, ugyanis a hagyományos gyógymódokra, antibiotikumokra a Q-láz kórokozója nem igazán reagál. Ebben az esetben súlyosbodhat a betegség, a baktérium megtelepedhet a szívbillentyűn komoly szívproblémákat okozva.
Ráadásul krónikus stádiumban már rettentően nehéz kezelni ezt a kórt. Ha viszont idejében rájön a kezelőorvos, mivel is áll szemben, nagyon egyszerű gyógyítani a Q-lázat: a kórokozó ugyanis nagyon érzékeny a tetránra.

Szerencsére Baranyában gyorsan felismerték a Q-láz baktériumát, így az új eseteket megfelelően kezelték, és a főorvos tudomása szerint senki nem került a krónikus fázisba. Ma már hetente csak egy-két eset fordul elő, tehát valószínűleg lecsengőben a járvány.