• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sztrájkelőkészületek a szociális szférában

Egészségpolitika Forrás: MTI

Petíció, amiért olyan segítőkké váltak, akik maguk is segítségre várnak.

A szociális munka értéken kezelését kérte Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke annak érdekében, hogy minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani a dolgozók. A tisztségviselő a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottságnak a szociális munka napja alkalmából tartott demonstrációján beszélt erről kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) épülete előtt. A Magyar Tudományos Akadémia és az Emmi közötti utcaszakaszon összegyűlt tömeg előtt a szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a demonstráció a szociális szolgáltatásokat igénybe vevő emberekért is szól, nem csak az abban dolgozókért. Azt mondta, olyan segítőkké váltak, akik maguk is segítségre várnak.

Emlékezetett arra, hogy már többször intéztek "segélykiáltást" az éppen aktuális kormányhoz, de mindig türelemre intették vagy elutasították őket, az ágazatban dolgozók azonban soha nem hagyták cserben az ápoltakat. Miközben az egészségügyben sikeres bértárgyalásokat folytattak, addig a szociális szférában dolgozók egyre rosszabb életkörülmények közé kerültek - mondta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az érdekérvényesítés csak azzal az összefogással lehet sikeres, amely létrejött az ágazatért valóban tenni akaró szakszervezetek között. "A szociális munka napja az esély ünnepe" - idézte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfői beszédét, hozzátéve, hogy megvárják, milyen választ kapnak a petíciójukra, amelyben egyebek mellett a jobb anyagi megbecsülésüket kérték.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy "mindenki lesz előbb-utóbb rászoruló". Úgy fogalmazott: aki tudja, hogy nincs egyedül, az nem fél megmutatni az erejét, és ha kell, akkor "a harc keményebb eszközeit is vállalja". El kell érni, hogy "megszűnjön az a btrányos helyzet, hogy tisztességes, elkötelezett munkáért a létminimumot sem lehet megkeresni" - tette hozzá.

Holecz Gábor, a Munkástanácsok Országos Szövetségének alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem működik a társadalmi és szociális párbeszéd, mert "az egészségügyi béremelésből nem lehet kihagyni a szociális területen dolgozókat". Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte, hogy az utóbbi szférában dolgozók "lassan olyan szinten élnek, mint akik az ellátásra szorulnak".

A demonstrálók Balog Zoltánnak és Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkárnak címzett petíciót adtak át Veres Gábornak, az Emmi főosztályvezetőjének.

A Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületénél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseletében Banai Péter Benő, költségvetésért felelős helyettes államtitkár vette át a petíciót.

Megkezdik a sztrájkelőkészületeket a szociális szféra szakszervezetei
Megkezdik a sztrájkkal kapcsolatos előkészületi munkálatokat a szociális szféra szakszervezetei - jelentette be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság nevében a szociális munka napján tartott demonstrációjukon kedden, a budapesti Mátyás téren. A sztrájkkal kapcsolatos jog munkavállalói alapjog, a szférához tartozó szakszervezetek pedig összefognak céljaik megvalósítása érdekében - emelte ki.

Közölte, hogy petíciójuk átadásakor "nem volt túl pozitív a visszajelzés" a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ha 24 vagy 48 órán belül pozitív kormányzati visszajelzést kapnak, akkor leállítják az előkészületeket - jegyezte meg.

Szűcs Viktória az MTI-nek elmondta: Veres Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a petíció átvételekor arról beszélt a demonstrálóknak, "nagyon bízik abban, hogy nem kerül sztrájkra sor". A BDDSZ elnöke hozzátette: átlagosan mintegy 20 százalékos béremeléssel lennének elégedettek "tűzoltójelleggel" a szociális szférában. Utalt arra: ehhez számításaik szerint hozzávetőleg nettó 9 milliárd forintra volna szükség.

A kormány elkötelezett a szociális dolgozók helyzetének javítása iránt
A kormány továbbra is elkötelezett a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel. Az államtitkárság arra reagált, hogy a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság a szociális munka napján, kedden demonstráción követelte: a kormány értékén kezelje az ágazatot és az abban dolgozókat.

A tárca közleménye szerint "a területért felelős politikai vezetők tisztában vannak az ágazat nehéz helyzetével, az átalakításoknak remélhetőleg jövőre meglesz a gyümölcse. Bérfejlesztést azonban nem szabad külföldről felvett hitelből fedezni - mint ahogy azt korábban a szocialista kormányok többször is megtették."
Jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, ami az önkormányzatok számára a béremelést is lehetővé teszi. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonya az 5750 embert foglalkoztató ágazatban dolgozók életkörülményeit javítja és biztonságosabbá teszi családjaik életét. Erre a jövő évi költségvetésben több mint négymilliárd forintot fordít a kormány, csakúgy mint az ápolási díjra - olvasható a közleményben.

Az államtitkárság közlése szerint "a családi adókedvezmény januári kiterjesztésével mintegy 53 milliárd forinttal nő a családok bevétele, és a rezsicsökkentés, valamint a csaknem 40 éves mélypontján lévő infláció tovább segítik, hogy növekedjen a fizetések vásárlóértéke".

A baloldali kormányzás után az eladósodott önkormányzatok jelentős része képtelen volt finanszírozni intézményeit, így a bezárásuktól kellett tartani. Az elmúlt években sikerült stabilizálni a szociális ellátórendszert, biztosítani a hosszú távú finanszírozást, és megkezdődtek a fejlesztések is - írták.

Hozzátették, hogy a kormány négy év alatt 6200 új és csaknem 5000 felújított bölcsődei férőhelyet ad és adott át országszerte 28 milliárd forint ráfordításával, ami ezer új munkahelyet is jelentett.
Az Új Széchenyi Terv keretében hétmilliárd forintos pályázati keret állt rendelkezésre a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények korszerűsítésére - olvasható a közleményben.  2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista-lakóotthonok, illetve kétezer speciális ágyat is eljuttattak a bentlakásos intézményeknek - sorolta az eredményeket az államtitkárság.

Legolvasottabb cikkeink