• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szubjektív állítások a kórházi fertőzésekről?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakbizottság ülésén kellett magyarázkodni a tárcának az OEK ijesztő adatai miatt.

Kínosan kellemetlen helyzetbe került a szaktárca az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kiadványa, az Epinfo adatai, következtései miatt. Az adatokat azóta is magyarázzák, árnyalják a kormányzat részéről.

Mint emlékezetes, a Weborvos elsőként számolt a jelentésről, amely szerint 2012-ben a bejelentett esetek közül összesen 2317 ápolt halt meg kórházi (nosocomiális) fertőzések következtében, s éppen ezért összehangolt kormányzati lépéseket sürgetett a dokumentum. A hír futótűzként terjedt, szeptember első felében megjárta a T. Házat is. Akkor Szócska Miklós Garai Istvánnak (szocialista képviselő) válaszolva sajnálatosnak tartotta, hogy ilyet egyáltalán leírtak egy kiadványban. Azt állította, hogy rossz módszertani feldolgozás, vagyis nem tisztított adatok miatt született az eredmény. Értelmezésünk szerint arra utalhatott az államtitkár, hogy nem mind a 2317 beteg halt meg nosocomiális fertőzésben, bár mindegyikük szerzett az ellátás során fertőzést. Akkor Szócska Miklós ígéretet tett arra, hogy a korrekció is meg fog jelenni, ám ezzel egyelőre nem találkoztunk.

A kérdésnek ma az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén kellett újra nekifeszülni, miután Szilágyi László (független) képviselő szintén e témát érintő határozati javaslata most került napirendre. A honatya a június elején benyújtott határozati javaslatát még aktuálisabbnak ítélte most az augusztus közepén kiadott jelentés ismeretében. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy ilyen sokan haljanak meg kórházi fertőzés következtében, s úgy vélte, hogy az államosított egészségügy lehetőséget ad a fertőzések visszaszorítása érdekében hatékony intézkedések meghozatalára. Sürgette a Nemzeti Infekciókontroll és Antibiotikum Stratégia kidolgozását, illetve azt, hogy az egészségügyi dolgozók képzésében és továbbképzésében helye legyen az infekciókontrollnak.

A bizottsági ülésen a szaktárcát Horváth Ildikó professzor, az EMMI egészségpolitikai főosztályának vezetője képviselte, aki egy „másik" valóságot mutatott be adatokra, kutatásokra hivatkozva. Elsőként citálta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb jelentését, amely szerint jobbak vagyunk a kórházi fertőzések területén az európai átlagnál egy validált felmérés alapján. Majd az ECDC igazgatójának állítását idézte, miszerint dr. Marc Sprenger legszívesebben az OEK-be jönne tanulni, mert olyan példamutatóan jól szervezett az infekciókontroll hazánkban a Központnak köszönhetően.

Horváth Ildikó úgy vélte, az Epinfo jelentése „nem mentes szubjektív állításoktól". Ha ugyanis járványhelyzetről lehetett volna beszélni, akkor azonnal lépni kellett volna, ám ezek 2012-es adatok, így járványügyi intézkedéseket nem lehet hozni, azokat ugyanis nem éves, hanem napi-, heti jelentések kapcsán szokott hozni az ÁNTSZ. Fontos az adatok validálása a jelentésben, szögezte le, hozzátéve, hogy készül a Szilágyi László által is szorgalmazott antibiotium és infekciókontroll stratégia.

Nincs szükség rendszerszintű beavatkozásra, de teendő mindig akad, foglalható össze az ülést vezető Bene Ildikó mondanivalója. Az alelnöki reakció után már biztosan borítékolni lehetett, hogy a határozati javaslat nem kapja meg a kellő támogatást, bár még fideszes támogatója is akadt.