• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szükségállapot van a magyar egészségügyben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nikkelezett autószerelős szettből vételezett sterilizált kulcsot használnak egyes csontműtéteknél.

A magyar egészségügyben szükségállapot van, hiába az eddigi figyelmeztetések, demonstráció, a jelzések nem jutottak be a parlamentbe – mindezt Kiss László, Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke mondta kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Itt állította fel a több egészségügyi érdekképviseletből álló Őszintén az Egészségügyről Akció-szövetség azt a „Szegény kórházat", amellyel demonstrálni kívánják a döntéshozók előtt milyen körülmények között kell dolgozniuk a kórházakban, és milyen körülmények között kell gyógyulniuk a betegeknek.

Kiss László szerint a figyelemfelhívás mellett a szegény kórházként funkcionáló sátorral, a benne lévő valóban használatban lévő döbbenetesen elavult tárgyakkal a féltésüket is ki szeretnék fejezni. Emellett haragjukat és dühüket is jelzik azoknak, akik érzéketlenül szemlélik az egyre elviselhetetlenebb helyzetben lévő ágazatot. Úgy tűnik ugyanis, hogy az eddigi üzeneteket nem hallották meg azok, akiket illettek, hiszen nem azokat a döntéseket hozzák, amelyek segíthetnének. Nem csökkent, sőt nőtt a migráció, továbbra is hulló vakolatú falak között dolgoznak a szakdolgozók, és megdöbbentő kreativitással próbálják pótolni a pénz híján beszerezhetetlen orvosi eszközöket.

Csak néhány példa a kreatív megoldásokra: kivágott fertőtlenítős doboz helyettesíti az infúziós tokot, nikkelezett autószerelős szettből vételezett sterilizált kulcsot használnak egyes csontműtéteknél, az operációknál a szúrás pontosságát ellenőrző ultrahang készülék tokja helyett kotongumit használnak.

Az Akciószövetség egyik tagszervezete, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás elismerte, hogy azért vannak „hangulatjavító" intézkedések. Szerinte azonban ezeket az intézkedéseket túl lassan hozzák meg, „a beteg állapota sokkal gyorsabban romlik, mint ahogy ezek a beavatkozások segítenének".

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség „Szegény Kórháza" július elsejéig, Semmelweis Napig fog állni. A sátorban a kiállítás mellett kerekasztal beszélgetések, jogi fórum, szakmai programok lesznek, emellett az szövetség tagjai folyamatos "ügyeletet" tartanak. Július elsején a záró esemény egy demonstráció lesz, szintén a József nádor téren, ahol hajnalig virrasztást is tartanak, idevárva a pártok frakcióinak egészségügyi szakpolitikusait.

Kiss László elmondta, hogy eredetileg a Kossuth Lajos térre szerették volna szervezni a tüntetést, de a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ugyanerre a napra odaszervezte Semmelweis napi ünnepségét. A kérdésre, hogy miért nem közösen demonstrál a hasonló érdekeket képviselő, ugyanazokért a célokért küzdő kamara az akciószövetséggel, a FESZ elnöke azt mondta: egy kamarának más funkciója van, mint a szakszervezeteknek, emellett a MESZK elhatárolódott ettől a demonstrációtól – tette hozzá.

Kiss László arra a június 19-i levélre utalt, amelyet a MESZK elnöke írt neki. Részlet a levélből: „A levélben megfogalmazott kérését a MESZK Területi Elnökük Tanácsa, majd a MESZK Országos elnökségének ülése elé is terjesztettem. Ugyancsak több körös személyes egyeztetést folytattam a helyszín foglalását engedélyező hatósággal és hivatalokkal is.

A 2015. május 12-ei rendezvényünk zárása előtt rendezői felirattal hozzánk csatlakozó emberek provokációs célú megnyilvánulásai, valamint a megmozdulásunkat követő - a kamarát és tisztségviselőit közösségi portálokon és a médiában folyó - lejárató kampány folytatása figyelembevételével, a kamara valamennyi tisztségviselője arra az elhatározásra jutott, hogy a július 1-ei ünnepi nagygyűlésünkön legnagyobb sajnálatunkra nem kívánunk más szervezetekkel együttműködni céljaink megszólaltatásában. Testületünk tisztségviselői felháborodással és megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy Magyarországon és az Európai Unióban meg nem engedett, önkényuralmi jelképekkel hozták összefüggésbe szervezetünket és vezető tisztségviselőjét" – állt a levélben.