• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűrésenként 400-450 forint jár a védőnőknek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

2017. közepén már az egész országban jöhetnek a behívók a vastagbélrákszűrésre.

Uniós forrásból 6,5 milliárd forintot szán az egészségügyi kormányzat a daganatos betegségek megelőzésére, új szűrések bevezetésére, illetve a jelenlegiek kiterjesztésére. A jelenleg négy megyében zajló vastagbélrákszűrést például 2017-18-ban országossá terjesztik ki. Mindezt Mészáros János helyettes egészségügyi államtitkár mondta el szerdán.

A vastagbélrák előfordulásában Európában Szlovákia után Magyarország a második, de sajnos elsők vagyunk a vastagbélrák halálos áldozatainak listáján. A helyettes államtitkár szerint ezért is fontos ennek a daganatnak a szűrése, amelyben jelenleg Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Csongrád megye vesz részt 285 háziorvos irányításával és várhatóan az év végéig összesen harmincezer 50-70 év közötti férfi és nő szűrése történik meg. Mészáros János kiemelte, hogy a kiszűrt, gyanús esetek ellátása tvk-mentes, tehát nincs finanszírozási limit.

A vastagbélrák-szűrés két lépcsőben történik: először a székletvért vizsgálják, és ha a minta gyanús, a beteget kolonoszkópos vizsgálatnak vetik alá – mondta kérdésre válaszolva a tájékoztatón jelenlévő helyettes országos tisztifőorvos. Dr. Kovács Attila megerősítette, hogy már két év múlva elkezdik ennek a szűrésnek a kiterjesztését, 2017. közepén már megérkezhetnek az első behívók.

Mészáros János beszélt a már működő másik két daganat, a méhnyak-, illetve az emlőrákszűréssel kapcsolatos változásokról is. A méhnyakszűréseknél például elindult az a program, amelynek keretében már nemcsak az orvosok, hanem védőnők is levehetik a mintát. A kompetencia növelésnek köszönhetően az eddig kiképzett 700 védőnő már 45 ezer méhnyakszűrést végzett, többek között olyan kis településeken élő 25-65 év közötti nő körében, akik eddig még nem vettek részt szűrővizsgálatokon. A programban résztvevő védőnők egyébként külön juttatást kapnak a plusz feladatért: Kovács Attila közlése szerint az egyedi szerződések alapján szűrésenként 400-450 forintot.

Szeretnék emelni az átszűrtség arányát az emlődaganatok kapcsán is – mondta a helyettes államtitkár. A cél az, hogy a jelenlegi 50 százalékos átszűrtségi rátát 60 százalékra emeljék.