• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Takács Péter után Jenei Zoltánhoz fordul az orvosi kamara

Egészségpolitika Frissítve 2023.09.28 Forrás: Weborvos
Takács Péter után Jenei Zoltánhoz fordul az orvosi kamara

Szabálytalan kirendelésekről tájékoztatták a köztestület tagjai a MOK-ot, így újabb levél született. Csató Gábor is kapott levelet ügyeleti témában.

Számos kolléga tájékoztatta a kamarát arról, hogy szabálytalanul rendelik ki munkavégzésre - számol be Facebook bejegyzésében a MOK arról a levélről, amelyben Takács Péter államtitkár után (neki augusztus végén írtak, de a helyzet nem változott), most Jenei Zoltánhoz fordultak. Az országos kórház-főigazgatótól azt kérik, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben követelje meg a kirendelés szabályainak betartását. 

Mint a levélben írják, a kamarához érkezett jelzések szerint a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napot meghaladó időre, írásbeli utasítás és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi törvény 53. paragrafusának alkalmazása nélkül delegálnak, irányítanak át orvosokat az eredeti munkavégzési helytől eltérő telephelyre, más helységbe, munkavégzés céljából osztályos orvosi és ügyeleti feladatok ellátására is.

Így nem valósul meg gyakorlatban az a jogértelmezés, amelyet Takács Péter államtitkár a sajtóban és a július 24-én tartott miniszteri találkozón is megerősített, miszerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi törvény meghatározott paragrafusában szereplő kirendelési szabályokhoz hasonlóan a Munkatörvénykönyv 53. paragrafusát kell alkalmazni. Például egyetemi központok orvosainak a városi kórházakban történő más munkakörben, más településen lévő telephelyen való foglalkoztatása esetében is.

Úgy tűnik, hogy hiába írtak levelet az államtitkárnak augusztus 30-án, ezért most a főigazgatóhoz fordulnak, és arra kérik, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben hívja fel a figyelmet a jogalkotói és kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra.

A teljes levél itt olvasható

Levelet kapott Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is, akinek a háziorvosi ügyeletben végzett feladatellátással kapcsolatos szakmai felelősségbiztosítás kérdésében írt az MOK. 

Az OMSZ háziorvosi/ házi gyermekorvosi részvétellel működtetett ügyeletére a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az OMSZ területi szervezete által megkötött személyes közreműködői szerződésekben a felek aláírásukkal elfogadták, hogy az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 108 § (1) - (2) és (4) bekezdése szerint a feladatvégzéshez szükséges szakmai felelősségbiztosítást a Személyes Közreműködést Igénybe Vevő (OMSZ) köti és terjeszti ki Személyes Közreműködő (orvos) feladatvégzésére. Ez az eljárás a szakmai egyeztetések során elhangzottakkal és az egészségügy szakmai irányításának szándékával is összhangban van. Ugyanakkor a szerződések megkötését megelőzően az OMSZ területi szervezetétől a felelősségbiztosítás kérdésében az alábbi tájékoztatást kapta az egyik háziorvos: “Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy a kár bekövetkezése a személyes közreműködőnek felróható magatartásának következménye, ebben az esetben a biztosító a kárt nem téríti meg, így a beteg, illetve más károsulttal szemben az OMSZ áll helyt. A felróható magatartással okozott és a biztosító által meg nem térített kár összeget jogosult az OMSZ a személyes közreműködőre hárítani.”  A kamara szerint ez a tájékoztatás nagyfokú bizonytalanságot és bizalmatlanságot okoz a háziorvosok körében.

Éppen ezért kérik a főigazgatót, hogy erősítse meg, hogy az OMSZ háziorvosi/ házi gyermekorvosi részvétellel működtetett ügyeletére a megkötött felelősségbiztosítás teljeskörűen kiterjed az abban személyes közreműködőként résztvevőkre is, így megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A teljes levél itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink