• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Találkozott az ÁSZ és a debreceni központ elnöke

Egészségpolitika Forrás: Állami Számvevőszék

Szeretnék, ha elkerülhetnék más kórházak hibáit, s a Klinikai Központ szabályszerűen és hatékonyan működne.

Szakmai megbeszélésen fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Berényi Ervint, a debreceni Klinikai Központ elnökét. A találkozón részletesen áttekintették a kórházakat érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait, amelyek a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának integrációja után hozzájárulhatnak az éves szinten több mint 50 milliárd forintból működő egészségügyi intézmény szabályszerű és hatékony működéséhez.

Az Állami Számvevőszék 2016-ban tíz, 2017-ben pedig újabb kettő egészségügyi intézmény ellenőrzését végezte el. Az ÁSZ elnöke a találkozón elmondta: az irányítási rendszerben gyakorlatilag az összes ellenőrzött intézményben alapvető szabálytalanságok voltak. A kórházak által kialakított kontrollrendszer nem biztosított megfelelő feltételeket az integritást veszélyeztető kockázatokkal szemben. A sorozatos szabálytalanságokból kifolyólag pedig az intézmények nagy többségében nem volt biztosított a gazdálkodás átláthatósága, ami korrupciós kockázatot jelentett.

Az ÁSZ elnöke egy szakmai összefoglalóban átadta a számvevőszéki ellenőrzések jellemző tapasztalatait, az ellenőrzések során feltárt jellemző szabálytalanságokat, hiányosságokat. Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ célja, hogy az ellenőrzési tapasztalataival támogassa a potenciális ellenőrzötteket a szabályos és célszerű működés megteremtésében.

Berényi Ervin 2017. július elseje óta vezeti a debreceni Klinika Központot. A 2005. óta a Debreceni Egyetemen dolgozó radiológus professzor, 2016-tól a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója és rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját. A találkozón elmondta: a betegellátás terén a progresszivitási szinteknek megfelelő, világos betegutak kialakítását tartja fontosnak, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal összehangoltan. Úgy fogalmazott: alapvető cél, hogy kialakítsunk egy teljesen tiszta, áttekinthető egészségügyi szolgáltatást, egyfajta egészségügyi mintaprogramot Debrecenben.

Mint mondta: kinevezése után azonnal hozzálátott a rendrakásnak, amihez minden fellelhető tapasztalatot szeretne felhasználni. Berényi Ervin hangsúlyozta: a debreceni Klinikai Központ új vezetőjeként célja egy olyan, elsősorban a betegek érdekeit szolgáló, ugyanakkor szabályszerűen működő egészségügyi intézmény kialakítása, amely az egész országban mintaként szolgálhat.